Как в Москва посрещат самолетите от Китай

1
На всички летища пътниците първо са посрещани от специалисти на Роспотребнадзор с термични скенери
На всички летища пътниците първо са посрещани от специалисти на Роспотребнадзор с термични скенери Снимка: Российская газета

На всички летища в Москва, където пристигат полети от Китай и Тайланд, пътниците първо са посрещани от специалисти на Роспотребнадзор с термични скенери. Тези преносими устройства, подобни на външен вид на камерите, позволяват да се измерва дистанционно температурата. Ако е висока - това е един от признаците на заразяване с новия коронавирус, който вилнее в Азия, пише в репортаж руският вестник “Российская газета“, цитиран от агенция "Фокус".

Шереметиево е един от най-големите центрове за транспортни комуникации между Китай и Русия в цялата страна. Редовно приема самолети от Пекин, Шанхай, Хонконг, Гуанджоу и други градове на Китай. Освен това полетът Москва - Гуанджоу, според графика, прави междинно кацане в Ухан, региона, в който е започнало разпространението на вируса. Но миналия петък китайските власти забраниха полетите от Ухан. Следователно полетът, който беше посрещнат от кореспондентите на „РГ“, пристигна директно от Гуанджоу, без да каца в провинцията под карантина.

В Шереметиево нищо визуално не напомня за вируса, циркулиращ в света. Тук няма да срещнете никаква ярка видима възбуда, нито хора в химически защитни костюми. Някои пътници обаче влизат в терминала на летището с медицински маски. Предимно азиатските пътници и служителите на летището крият носа и устата си. Останалите се разхождат с открити лица.

Преди пристигането на борда от Гуанджоу до изхода от терминал D таксиметровите шофьори се събират заедно. Всички са без маски. „Нищо, през живота ми е имало птичи грип, свински грип и Тежък остър респираторен синдром (ТОРС)“, каза таксиметровият шофьор. Сред другите, които се срещат със самолета от Китай, са основно представители на градски хотели и организатори на събития. Например няколко гости от Китай чакаха представители на организационния комитет на FIG - симпозиум на съдиите по гимнастика. Те уклончиво отговарят на въпроси за вируса, казвайки, че тук няма нищо особено. И спокойно чакат делегатите, без маски.

Междувременно полетът Гуанджоу - Москва пристигна в Шереметиево точно по график и спря на стоянката. Служители на Роспотребнадзор с ръкавици и гащеризон на летището се качват на борда. Те имат преносими термокамери в ръцете си. Процедурата е доста бърза и най-важното - дистанционна. Роспотребнадзор има специален регламент: пътник с треска, първо, незабавно се изолира, и второ, те незабавно го отвеждат в болница за преглед, за да се установи причината за заболяването. От началото на годината 11 пътници, пристигащи от Китай, са преминали тази процедура. Лекарите откриха грип, остра респираторна вирусна инфекция (ОРВИ), парагрип, коронавирусна инфекция (не опасната, а отдавна позната „беззъба“, сезонна). На борда от Гуанджоу всички се оказаха здрави.

"Ура, ние сме живи!" – възкликна руския турист Борис с приятели, който е един от първите, напуснали митническия контрол. Той казва, че са прекарали две седмици в почивка в чужбина, възползвайки се от факта, че сега има сравнително евтини оферти. Въпреки иронията в гласа си, човекът не сваля маската си. Неговият връстник, китаецът Йонг, идва в Москва с приятелката си. "О, и за какво да се притесняваме, не сме от Ухан", казва човекът на английски. "Не се страхуваме особено от новия вирус. Предпазните мерки са най-прости: носете маска на многолюдни места и мийте ръцете си по-често." Другите пътници не бяха твърде приказливи, но нито един не изпадна в паника. Както и други посетители на летището, никой не странеше от гостите от Китай.

И миналата събота самолет от Пекин с болно момче на борда кацна в Шереметиево. Детето веднага е забелязано по време на санитарния контрол. Въпреки че нито той, нито семейството му напуснаха транзитната зона, лекарят на летището все пак прегледа пациента. Оказа се, че вирусът няма нищо общо, момчето просто имаше проблеми с червата. Оказа се, че те могат да бъдат решени без хоспитализация. В същия ден китайско семейство отлетя за Гърция.

Същата вечер група туристи, които пристигнаха от Китай, се почувстваха зле. По време на полета и карантинната проверка на летището те нямаха температура, състоянието им се влоши вече в хотела. Самите китайци извикаха линейка. Късно вечерта десет превозни средства са били изпратени до хотел „Арт-Москва-Войковская“. Но, съдейки по думите на очевидци от социалните мрежи, хотелът е продължил да работи, не е била въведена карантина. Китайците бяха откарани в една от инфекциозните болници, където им бяха направени лабораторни изследвания за новия коронавирус. Те дадоха отрицателен резултат, съобщиха от пресслужбата на градския отдел по здравеопазване. Такива бързи тестове, утвърдени от санитарните власти, са в състояние да диагностицират вируса в рамките на 4 часа. В този случай пациентът ще бъде под специален надзор. Ако вирусът не бъде потвърден, както беше в случая с група китайци с обичайна ОРВИ, пациентът ще бъде изписан за амбулаторно лечение. От онези, които линейката взе от хотела на Войковская, в болницата остана само едно момиче с грип. Но тя бързо се възстановява след стандартна антивирусна терапия, най-вероятно скоро ще бъде изписана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари