Как в Бургас ще посрещнат Никулден?

1
Трескава подготовка за големия празник Никулден вече кипи в Бургас
Трескава подготовка за големия празник Никулден вече кипи в Бургас Снимка: Съюз на ловците и риболовците в България

Трескава подготовка за големия празник Никулден вече кипи в Бургас

В Деня на Свети Николай Чудотворец отново по улиците на града ще се раздава безплатна рибена чорба. Печена риба ще цвърчи върху скарите и надеждата на всички е, че тази година рибата може да е паламуд, а не скумрия, защото есента бе богата и с много слука за местните риболовци, пише Труд.

Денят със сигурност ще е неучебен за бургаските ученици. Празникът на светеца се очаква с нетърпение от всички бургазлии, които на 6- ти декември, честват патрона на своя град.

Свети Николай е закрилник на моряците и рибарите. Във всяка къща, където има риболовец, рано сутринта семейството излиза и отива на църква - да запали свещ и измоли от Чудотвореца берекет в морето и безопасно плаване, разказват морските вълци.

В рибарското селище Ченгене скеле край Бургас, традиционно ще честват Никулден на 19- ти декември, по стар стил. Рибарите правят така от години, защото на 6- ти декември всички са в Бургас, за празника на града, а има и много именници. На 19 - ти, вниманието и гостите са изцяло за тях. Тази година, освен да се похвалят с осолен и печен паламуд в култовата кръчма "Морски сговор", те подготвят и литературно- музикална програма. Поети, които пишат за морето ще четат стихове, ще поканят и дует "Бургас". "В чест на Светеца, възстановяваме малкия параклис на устието на Ропотамо. Той единствен оцеля при събарянето на селището преди години. Това е малък крайпътен параклис на името на Свети Николай", каза кметът на Ченгене- Димитър Янчев - Брадата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    КОТКАТА
    ИмеНици, бе,FYWCM неграмотнитеее! ИмеННик е списък с имена! И не разбрах какво Ропотамо ви гони на Ченгенето?!!? Имате ли изобщо идея кое къде се намира?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари