Как синята светлина уврежда зрението ни?

0
Учените ни призовават да намалим продължителното стоене пред екраните
Учените ни призовават да намалим продължителното стоене пред екраните Снимка: Thinkstock

Честата и продължителна експозиция на синя светлина води до постепенно увреждане на зрителната острота.

Учени от университета в Толедо са установили какъв е ефекта върху зрението.

Това е още една причина, която да ни накара да намалим дългото стоене пред екраните на компютрите. За никого не е тайна, че синята светлина, която се излъчва от екраните уврежда структурите на ретината. Изследването дава отговори на механизма, по който се стига до тези увреди.

При макулната дегенерация е налице постепенно намаляване на броя на функциониращите клетки на ретината, което води до нарастващо „сляпо петно”. Дължината на вълната на светлината от синия до ултравиолетовия край на спектъра дълго време е била свързвана с агравиране на процеса на макулна дегенерация.

Аджит Карунаране – оглавяващ проучването, заедно със своя екип се фокусират върху химичните процеси в ретината и по-конкретно съединение - ретинал, което е близко до структурата на витамин А и реагира при попадане на светлина върху ретината с промяна на своята структура.

Фоторецепторите не могат да извършват своята функция без наличието на ретинал, който от своя страна се произвежда в самия зрителен анализатор. Обикновено процесът на трансформация на ретинала е обратим, но при някои лица реакцията може да не протича пълноценно. Тенденцията за натрупване на липофусцин при тези лица има потенциала да уврежда клетъчните структури.

До този момент не е била обсъждана връзката между ретиналната реакция и дегенеративните процеси в клетъчните структури. Учените анализирали резултатите от добавянето на ретинал към различни клетъчни култури, с експозиция на светлина от различен диапазон на спектъра.

След като и двата изомера на ретинал били изложени на синя светлина резултатите показали промяна в формата на клетките, което е в основата на тяхната смърт. Подобни ефекти не са отбелязани при излагане на друг вид светлина.

Интересен факт е, че екипът тества и тъкан от сърдечния мускул, неврони, включително и туморни клетки, в които съдържанието на ретинал, при облъчване със синя светлина води до сходни промени.

В заключение учените призовават да намалим продължителното стоене пред екраните, защото в ежедневието си се излагаме на повече синя светлина отвсякога до сега. 

Източник: Puls.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари