Как се справят с жегите в Русе?

1
На 14 юли в Русе е било най-горещо през 2012 г., когато термометрите са отчели 38,2 градуса
На 14 юли в Русе е било най-горещо през 2012 г., когато термометрите са отчели 38,2 градуса Видео: БНТ

На 14 юли в Русе е било най-горещо през 2012 г., когато термометрите са отчели 38,2 градуса

Горещо време се очаква и днес. Засега, обаче няма сигнали за колабирали хора по улиците, съобщиха от Спешна помощ, предаде БНТ. Въпреки това жегите ще продължат, а много от нас ги подценяват.

Минути преди 7:30 температурата на въздуха в Русе е 22,9 градуса. Влажността на въздуха е сравнително висока 89 %. Това отчете Емилия Петранова, хидрометеоролог в ИАППДРусе.

Русе попада в зоната на умерено-континентален климат, който е характерен с много резки амплитуди между лятото и и зимата, с много горещи лета и зими, и затова е известен като една от най-горещите точки в България, уточни хидрометеорологът.

Русенци очевидно са свикнали с високите температури, показа анкета сред гражданите. Някои от тях предпочитат да не излизат навън, когато температурите са прекалено високи, други консумират повече вода. Децата пък се разхлаждат във фонтаните на града.

Всяка година БЧК в Русе организира информационни кампании с цел превенция на тежки усложнения на хората след горещините. Раздават вода и информационни материали за рисковете в жегата и как да се предпазват хората, припомни Антоанета Ябанозова, председател на БЧК в Русе.

Тя отправи апел към възрастните хора да не излизат между 12:00 часа и 16:00 часа, защото рискът от топлинен удар е сериозен. При здравословни проблеми е добре да се потърси медицинска помощ своевременно.

"Да се пият много течности и да не се излиза навън в обедните часове", съветва Антоанета Ябанозова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари