Как създадената в Русе торта "Гараш" стана най-добрия шоколадов сладкиш

7
Австро-унгарския сладкар Коста Гараш  работи в тогавашния грандхотел „Ислях хане“ в град Русе
Австро-унгарския сладкар Коста Гараш работи в тогавашния грандхотел „Ислях хане“ в град Русе

Торта „Гараш“ е получила най-висока оценка за шоколадов сладкиш в света според кулинарния гид „Тейст атлас“ (tasteatlas.com)

Кулинарният пътеводител и енциклопедия на най-добрите вкусове по света е световен атлас на традиционни ястия, местни съставки и автентични ресторанти, пише Telegraph.bg

Родният десерт се нарежда сред 34 други, събрани от цял свят. От класацията се вижда, че българската шоколадова торта е получила най-висока оценка. В челната тройка са сладкиши от Сърбия и Италия. По популярност българският „Гараш“ се класира на 12-о място. По този показател първи е виенски сладкиш „Сахер“, който обаче е девети по оценка на потребителите. В класацията са включени също шоколадови десети от Аржентина, Австралия, Бразилия, Хърватия, Франция, Германия, Унгария, Нидерландия, Полша, Румъния, Швеция и САЩ.

Рецепта

„Гараш“ е един от най-популярните български десерти. Състои се от пет деликатни орехови блата, наслоени с черен шоколад. След това цялата торта се покрива с лъскава шоколадова глазура, украсена с орехи, изсушен кокос, нарязани бадеми или шоколадови орнаменти.

Тортата е изобретена от австро-унгарския сладкар Коста Гараш през 1885 г. По това време той работи в тогавашния грандхотел „Ислях хане“ в град Русе, който се е намирал до резиденцията на княз Александър Батенберг, и в него са се посрещали видни за времето гости. В него той сервира за първи път тортата. По-късно заминава за София и продължава да я приготвя и тя скоро се превръща в известен български десерт, който и до днес присъства в менютата на много сладкарници и ресторанти в цялата страна.

Преди седмици кулинарният пътеводител признаха българската баница за едно от най-вкусните ястия на света. В сайта пише, че особено популярни са тези със сирене, но и интересни са тези със зеленчуков пълнеж, като например зелник. В кулинарната карта на сайта пък България е известна с баница, банска капама, месния деликатес „Странджански дядо“, рибена чорба, филе „Елена“, пататник и източнобалканска свиня.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари