Как оцелява един фамилен земеделски бизнес от Северозапада?

6
Историята на Цветан Цветанов от врачанското село Чирен
Историята на Цветан Цветанов от врачанското село Чирен Видео: NOVA

Историята на Цветан Цветанов от врачанското село Чирен

Протестите на зърнопроизводители и техните колеги от селскостопанския сектор белязаха началото на тази седмица, но след като исканията на недоволните стопани бяха удовлетворени, те се прибраха с тежките си машини, за да работят отново.

Цветан Атанасов от врачанското село Чирен не крие гордостта си от факта, че зърнопроизводството е не просто семеен, а фамилен бизнес за неговото семейство и това на брат му, както и за семействата на техните деца. Представя племенника си, който е твърде скромен, за да го направи сам.

"Завършил Русенския университет. Другите са завършили икономика. Той кара този комбайн. Агроном е - не се срамува! Аз карам другия. Синът ми кара третия и за другите не можем да намерим хора", заяви Цветан Цветанов, цитиран от NOVA.

Не липсата на работници обаче ги кара да се трудят заедно. Първият мотив е обичта към наследственото парче земя, което им върнали. "Все още бяхме на държавна работа. Работехме във фирма "Химко"- аз, брат ми, баща ми, цялото семейство. Но 1992 година възстановиха земята и ние си станахме собственици на нашата земя от дядо ми - 70 декара. И започнахме да обработваме с машини от ТКЗС-то. Плащаме си", разказва мъжът.

Три години по-късно започнали да купуват стара техника и сгради от бившето ТКЗС. През 1997 година Цветан решава да купи един от първите вносни комбайни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари