Как колата ни да не се превърне във фурна през лятото

0
Всеки е запознат с чувството да отвори вратата на автомобила и да попадне в нещо средно между фурна и Ада
Всеки е запознат с чувството да отвори вратата на автомобила и да попадне в нещо средно между фурна и Ада

Летните месеци се свързват със страхотни плажни приключения, понякога на далечни дестинации.

Много хора предпочитат да натоварят личния автомобил и да имат независимостта на собствения транспорт, отколкото да се качат на автобус или самолет и да разчитат на различен тип превоз в летния курорт. В тези топли месеци обаче има нещо, което свързва автомобилите, независимо колко скъпи и луксозни са те - силното слънце. Особено, когато сте с малко дете, използването на машината, след като тя е престояла няколко часа под жаркото слънце, е истинско предизвикателство, пише OFFNews.

Всеки е запознат с чувството да отвори вратата на автомобила и да попадне в нещо средно между фурна и Ада. След това да седне с късите си панталони или банските на седалките, на които може да изпържите яйце и съвсем безплатно да ги използвате за епилиране на краката си. Сетне да хванете нагорещения волан и да се наложи да карате с два пръста, докато климатикът успее да охлади купето.

Усещането определено не е приятно, но има няколко прости съвета, които могат да Ви помогнат поне малко да ограничите този ефект. Повечето от Вас най-вероятно го правят, но тук може и да откриете още някой ценен съвет.

1. Използвайте сенник за предното стъкло.

Може да изглежда не особено красиво, сякаш алуминиева осколка от паднал сателит се е врязла в любимия Ви автомобил, но това определено има ефект. И е доста евтино. Ако оставяте автомобила за по-дълго време може да използвате този прийом и за задното стъкло, тъй като слънцето ще премести своето положение през деня.

2. Вземете покривало за таблото.

Това е малко по-рядко срещан аксесоар, но също върши чудесна работа и може до някъде да замести сенника, въпреки че не предпазва цялото купе от нагряване, а само определена част от него. Но пък изглежда доста по-добре, ако продължава да Ви притеснява естетическия аргумент.

3. Хвърлете една кърпа на волана.

Дори да имате сенник, това често не помага за намаляването на температурата на най-важния за докосване компонент от автомобила. Не се докарвайте до ситуация наистина да трябва да държите "геврека" с върха на пръстите си, докато изстине. Една малка кърпа върху него ще свърши доста добра работа.

4. Помислете за важните дрънкулки, като компакт дискове и други неща, които са ценни за Вас.

Те не трябва да бъдат изложени директно на слънцето и е добре да бъдат прибрани в жабката или в друг вид отделение. Съвсем спокойно можете и просто да хвърлите една тениска върху тях или да ги преместите в багажника.

5. Оставете прозорците леко свалени, ако е възможно.

Ако имате доверие на мястото, на което сте спряли, опитайте да свалите съвсем малко прозорците. Толкова, че да не можете да вкарате докрай пръста си. Това осигурява вентилация и дори малка пролука ще свърши чудесна работа, изкарвайки затопления въздух от купето. Проблемът е, че на малко места в България можеш да си позволиш подобно нещо, без това да е покана за обир.

6. Поставете вентилатор със слънчев панел.

Този аксесоар се закрепва за стъклото и извлича горещия въздух от автомобила Ви. Както вече сте се досетили, няма нужда да използвате ток от акумулатора за тази услуга - нужно е само слънце. А, ако такова няма, то е очевидно, че не ви е нужно да охлаждате купето.

7. Покрийте седалките с одеало или кърпа.

И този похват не изглежда особено красиво, но е ефективен, особено ако сте с кожен салон. Напомняме за депилатоарния ефект, който нагрятата кожа може да има върху Вашето тяло. Усещането е меко казано смущаващо и не е нужно да си го причинявате.

8. Паркирайте на сянка или в гараж.

Това е най-логичното действие и може да спести всички останали стъпки. Ако търсите сянката на дърво обаче внимавайте много под какво дърво поставяте автомобила си. Много често хората остават неприятно изненадани, когато спрат в сянката на липа или бор, които отделят силна смола. Тя може да нанесе ужасни щети на боята и да бъде много трудно да се отстрани, дори в добра автомивка.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари