Как да се предпазим от коронавирусът?

11
Човек може да е преносител на вируса до две седмици, преди да се разболее
Човек може да е преносител на вируса до две седмици, преди да се разболее Видео: bTV

Новият коронавирус се среща предимно при диви животни - бозайници и змии, но попадне ли в човешки организъм, може да бъде смъртоносен.

Специфичното е, че някои от заразените не проявяват симптоми на грип. Вирусът се разпространява чрез контакт или по капков път. Зараза по въздуха засега не е доказана. Човек може да е преносител на вируса до две седмици, преди да се разболее, информира bTV.

Препоръките за превенция са:

- да се мият често ръцете;

- болните от грип да покриват устата си, когато кихат и кашлят;

- храната, която консумираме, да бъде термично обработена.

Към момента в света има около 4500 заразени в близо 20 държави. Огнището е Китай, където са всички смъртни случаи - над 100.

Вирусът в Европа беше потвърден с три случая във Франция, а от снощи има и един заболял в Германия - 33-годишен мъж в провинция Бавария.

Пациентът е добре, изолиран е и следим внимателно състоянието му. Проверяваме всички, с които е бил в контакт - най-вече семейство и колеги“, обясни Мелани Хумл, министър на здравеопазването на Бавария.

Предполага се, че германецът се е заразил от своя китайска колежка, която била на командировка в Германия. Симптомите й обаче се проявили, чак след като се прибрала обратно в Китай.

Съмнение за вируса има Румъния, след като студент, който следва в Китай, се прибрал с грипни симптоми. Той е приет в инфекциозна болница в Букурещ, където е под специално наблюдение.

Междувременно СЗО промени на "висока" степента на опасност от новия вирус. Директорът на организацията е в Китай, където получи уверение от китайския президент, че заразата ще бъде овладяна.

Редица държави подготвят евакуация на свои граждани от китайските градове под карантина.

Ситуацията е извънредна в Китай. Затова моля журналистите да внимавате с определения като "широко разпространение". Засега се пренася зад граница с пътуващи. Извън Китай вирусът не е широко разпространен, но ние трябва да сме подготвени, ако това се случи“, обясни говорителят на СЗО.

Експертите предупреждават, че в социалните мрежи се въртят множество фалшиви новини, свързани с вируса, които целят да всяват масова паника.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари