Как да разгадаем поведението на кучето си?

0
Кучетата може би са точно като нас
Кучетата може би са точно като нас

"Трополенето на малки крачета е един от любимите ми звуци, когато се върна у дома след дълъг ден", пише Ерин Броудин от Βusiness Insider.

"И съм убедена, че моето куче Изи e също толкова въодушевено да ме види, колкото и аз.

Но какво ли всъщност си мисли, когато отворя входната врата и очите ни се срещнат? Дали просто се вълнува от предстоящата вечеря, или е въпрос на истинска близост"?

За да разберем повече, говорихме с изследователя на кучешкото поведение Джули Хехт и с Браян Хеър, професор по когнитивни невронауки от Университета Дюк, автор на книгата The Genius of Dogs и водещ на подкаста DogSmarts.

Eто някои от последните открития, които Хехт, Хеър и други учени са направили във връзка с кучетата:
.
1. Защо кучето толкова се вълнува, когато чуе думата „разходка”?

Кучетата, също както делфините, маймуните и папагалите, могат да научат серия от звукови команди или думи. Едно куче, бордър коли на име Чейсър, е научило повече от 1000.

Учените казват, че Чесър е използвал процес, известен като „бързо картографиране”, който е доста подобен на начина, по който човешките усвоявават езиковите си умения. Накратко, при този процес думата се научава въз основа на предмета, който се използва във връзка с тази дума. Тъй ако постоянно казвате „разходка” и после взимате каишката и го извеждате навън, кучето ще може да стигне до извода, че думата „разходка” е свързана с действието, при което отивате на разходка.

2. Защо кучето се прозява заедно с нас?

Точно като хората, и кучетата „прихващат” прозявките. Изследване, публикувано в научното издание „Biology Letters”, твърди че подобен тип „емоционална заразителност” е напълно нормално явление при кучетата, и което още по-важно – това е знак за принципна емпатия.

Смята се, че кучетата са съпричастни с нас и в други отношения.

Проучване на Хелзинкския университет редполага, че кучетата усещат, когато стопаните им са ядосани и дори са развили съответната реакция в подобни случаи. Друго изследване е установило, че кучетата реагират подобно на хората, физиологично и поведенчески, когато чуят да плаче човешко бебе.

3. Защо кучетата се извръщат, когато се опитаме да ги прегърнем?

Психолог, който изучава кучешкото поведение е установил тревожна тенденция, анализирайки 250 снимки, в които хора прегръщат кучета. Кучетата не се чувстват добре. Как да разберем?

Според изследователя на поведението на животните Джули Хехт, има три общи признака на стрес при кучетата:

1)    Извръщат глава встрани от нещото, което ги притеснява
2)    Показват бялото на очите си
3)    Снишават или обръщат назад уши

 Повечето от кучетата на разглежданите снимки са показвали тези признаци.

И все пак, някои кучета понасят прегръдки, особено от познат човек. С други думи, те имат хиляди начини да изрязят привързаност, но прегръдките вероятно не са един от тях.

Взаимодействията рабоят най-добре, когато кучетата задават тона и темпото” –  казва Хехт за Business Insider. – „Оставете дружелюбните кучета да инициират контакт, като ви подушат и после ви покажат къде искат да ги погалите.

4. Защо ви гледа настойчиво в очите

Времето, в което кучето ви гледа, може да разкрие изненадващо количество информация за това как то разбира емоциите.

Учените, измерващи количеството време, което конете прекарват, взирайки се в нещо, предполагат, че дългото взиране може да означава нещо като „нарушение на очакването” или нещо, което Хехт нарича повторна размяна от типа „Какво какво?”

Но при кучетата дългите погледи могат да означават обратното – едно изследване открива, че кучетата гледат по-дълго образите на кучета, в които изражението съвпада с емоционалния тон на звук, изсвирен по същото време.

С други думи, по-продължителният поглед може да показва, че кучето обработва съответстващите емоционални сигнали, които му подавате, например усмивка и потупване по главата.

5. Защо кучето не спира да души приятелите ви?

Подобно на други животни, кучетата получават тонове информация за околната си среда от миризмата. Освен това има проучвания, които предполагат, че кучетата всъщност обичат миризмата на познатите си хора, например собствениците си.

Едно скорошно проучване, например, откри, че когато кучетата усетят миризмата на познат човек, мозъкът им интрепретира тази миризма като награда.

За целта на изследването учените са поставили кучето в мозъчен скенер и са му подали пет различни аромата: неговият собствен, познат човек, непознат човек, познато куче и непознато куче.

Когато кучетата са усетили миризмата на познат човек, част от мозъка им, свързана с обработката на наградите е показала повишена активност – дори повече отколкото при миризмата на познато куче.

„Това говори за силата на кучешкото обоняние и дава важна информация за значението на хората в живота на кучетата” – пишат изследователите.

6. Защо кучетата се крият в краката на хората

Ако кучето ви изведнъж се шмугне зад вас, само за да надникне какво се случва навън иззад крака ви, най-вероятно е уплашено. Напомня ли ви това за нещо, което правят малките деца?

Поведенческите изследвания показват, че кучетата са единствените домашни животни, които взаимодействат със собствениците си по начин, подобен на този, по който човешките деца общуват с родителите си.

За разлика от котките или конете, кучетата, които са уплашени или разтревожени ще притичат при стопаните си за помощ и успокоение, по подобен начин, по който човешкото дете ще притича при родителите си.

За разлика от тях, котките и конете просто бягат и се крият.

7. Защо кучетата обичат снега?

 Помните ли времето, когато бяхме деца и не можехме да чакаме, за да скочим в пряспата пресен, току-що натрупал сняг? Когато става дума за подобни  неща, „кучетата може би са точно като нас”.

Гордън Бургхарт, професор по психология в Университета на Тенеси и автор на книгата Genesis of Animal Play („Зараждането на играта при животните”) представя нещата по следния начин:

Много животни от умерените ширини изглежда наистина обичат да се забавляват в снега. Мисля, че е свързано със сетивните качества на снега… когато гледаме кучетата в снега, не сме далеч от това да сравним тяхната дейност с това, което ние самите сме преживели като деца.

Източник: ОБЕКТИ.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари