Как да разберем, че турбото се е повредило?

0
Има определени признаци, по които можем да разберем, че нещо не е наред с турбото
Има определени признаци, по които можем да разберем, че нещо не е наред с турбото Снимка: Automedia.bg

Това са най-често срещаните признаци, показващи повреда в този компонент

Турбокомпресорите стават все по-широко разпространени особено през последното десетилетие, тъй като производителите се надпреварват да намаляват мощността на двигателите, за да успеят да покрият екологичните стандарти. За съжаление, този основен детайл от двигателя също се разваля, пише  Automedia.bg 

Както подсказва името, двигателите с турбокомпресор използват индукционно устройство, задвижвано от турбина, за да увеличат изходната мощност и да намалят вредните емисии. Агрегатите произвеждат мощност чрез смесване на въздух с гориво, като получената смес след това се запалва. Турбото помага да се осигури повече въздух и крайна сметка помага на двигателя да изгори повече гориво и да създаде допълнителна мощност.

Турбокомпресорите работят при екстремни скорости до 250 000 оборота в минута, което означава, че са подложени на силен натиск и температури. Те обикновено са доста надеждни, като се развалят заради проблеми със смазването на двигателя или с попадането на чужди предмети в него. Преди да спрат да работят напълно, се появяват няколко често срещани знака. Те показват проблем и не бива да бъдат пренебрегвани, тъй като водят до скъпи ремонти.

Основните признаци, че турбото се е повредило& 

Ако забележите забавена реакция от страна на двигателя при подаване на газ, много е вероятно турбокомпресорът са се разваля, тъй като това е един от най-често срещаните знаци. До това се стига заради попаднали отпадъци в турбото, както и заради проблеми със системата за подаване на гориво. Във всички случаи обаче при забавяне на ускорението е добре да потърсите специализирана помощ.

Силен свистящ звук
Освен че увеличава мощността на двигателя и намалява емисиите, турбокомпресорът го прави и по-тих, защото заглушава звука от всмукването на въздух. Ако обаче чуете силен, свистящ звук, идващ от мотора, това е знак, че турбото не работи правилно.

Като цяло, колкото по-силен е шумът, толкова по-голям е проблемът и причините включват повреда на компресорното колело, пробив във вакума (теч), скъсани маркучи или лоши настройки на ECU.

Повишен разход на гориво
Друго предимство от използването на турбокомпресор е повишената горивна ефективност. Затова, ако забележите, че разходът на гориво на автомобила ви се е увеличил значително, трябва да се консултирате с механик.

Този симптом може да бъде причинен от различни проблеми, включително теч в турбото, което изпраща сурово гориво в отработените газове.

Прекомерен пушек от ауспуха
Както вече стана дума, турбокомпресорът намалява емисиите, което означава, че също така драстично намалява количеството отработен дим, излизащ от ауспуха както на бензиновите, така и на дизеловите двигатели.

Когато се образуват прекомерни количества дим дори след загряване на двигателя, това може да е признак на повредено турбо - по-специално пукнатина в корпуса му или износени уплътнения.
Това води до изтичане на масло в изпускателната система, което значително увеличава количеството дим, излизащо от изпускателната тръба на автомобила (или изпускателните тръби). Димът обикновено е синкав и може също да показва износени уплътнения на клапаните или бутални пръстени.

Какво трябва да се направи
Напуканият корпус на турбокомпресора означава, че компонентът трябва да бъде заменен. Това не е евтина част, особено при по-новите превозни средства. Предлагат се и рециклирани версии от производители като Bosch, Mahle или Garrett, които са по-евтини и се възползват от същия гаранционен период като изцяло нови.

Ако корпусът не е напукан или повреден, турбото може да бъде поправено чрез подмяна на повредените му компоненти, което е много по-евтино от закупуването на нова или рециклирана версия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари