Как да подобрим работата на белите дробове

0
Ако белият дроб не е в добро състояние, организмът не получава достатъчно кислород. Така всяка клетка в тялото страда
Ако белият дроб не е в добро състояние, организмът не получава достатъчно кислород. Така всяка клетка в тялото страда

Как да подобрите състоянието на белите дробове

Здравето на белия дроб е от първостепенна важност за цялостното здраве на организма. Ако белият дроб не е в добро състояние, организмът не получава достатъчно кислород. Така всяка клетка в тялото страда, от което произтичат и редица затруднения в жизнените функции, пише Az-jenata.bg

Имунитетът ни също зависи от състоянието на белия дроб. Ако белият дроб не функционира добре, имунитетът спада, а това прави организма податлив на вирусни и бактериални инфекции, които могат да протичат по-тежко.

За да се погрижите за здравето на белия си дроб, можете да подобрите някои от навиците си. Ето какво можете да правите всеки ден за по-здрав бял дроб.

1. Упражнявайте се редовно.

Кардиотренировките подобряват здравето на белия дроб. Чрез повишаване на сърдечната честота и ускоряване на дишането, белият дроб се стимулира да изпомпва повече кислород към тъканите. За да работи оптимално и на пълни обороти, белият дроб се нуждае от редовна стимулация. Предизвиквайте го с аеробни упражнения – тичане, колоездене, плуване, енергични разходки сред природата, катерене в планината.

Достатъчно е да тренирате по 20-30 минути на ден, за да стимулирате белия си дроб и сърдечносъдовата система. Ако досега не сте го правили, започнете бавно и увеличавайте темпото постепенно. Ходенето също е добър начин да започнете.

2. Проследете нивата на витамин D

Витамин D е важен елемент за много органи и системи в тялото. Дефицитът му може да причини спад в имунната система, както и да доведе до влошена белодробна функция, според проучване от 2011 година, цитирано от realsimple.com. Консултирайте се с лекар, който да изследва нивата на витамин D в тялото ви. Той ще ви посъветва как да ги оптимизирате. Някои храни са добър източник на витамин D. Сред тях са риба, яйца, сирене.

3. Правете дихателни упражнения.

Дълбокото дишане тренира белия дроб. Ежедневно сме подложени на всякакъв стрес. Той се отразява на дихателните функции на организма. Дълбокото дишане успокоява стреса. Дишането с диафрагма със свити устни може да помогне за увеличаване на капацитета на белия дроб, особено при възстановяване след респираторна инфекция.

4. Пълноценен сън.

Сънят е важен за състоянието на дихателната система. Редовният и пълноценен сън допринася за подобряване на здравето на белия дроб. Безсънието има цялостно отрицателно въздействие върху имунната система, белия дроб, сърдечносъдовата система. Добрият здрав сън има голямо значение за възстановяването на мускулите. Дихателната система е богато снабдена с мускулатура, която също се нуждае от добра почивка, за да функционира правилно и оптимално.

5. Избягвайте вредните навици.

Тютюнопушенето е един от най-големите врагове на здравето на белия дроб. Спрете пушенето. Ако се отоплявате на печка, камина или друг уред, отделящ дим, трябва да знаете, че това също уврежда белия дроб. Системното излагане на частици, отделяни при изгаряне на средства за огрев има потенциално вреден ефект за дихателната система.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари