Къде Иван Вазов е живял и творил в Русе

1
Възстановиха плоча пред дома на Иван Вазов в Русе
Възстановиха плоча пред дома на Иван Вазов в Русе

Навръх 165-годишнината на Иван Вазов на днешния 9 юли бе официално открита възстановената паметна плоча на фасадата на къщата, в която той е живял в Русе.

Инициативата за възстановяването на плочата на улица "Духовно възраждане" 23 е на учители по български език и литература от Русе и се е осъществила със съдействието на Общината.

Деца припомниха някои от вечните стихове на "Патриарха на българската литература". Кметът Пламен Стоилов благодари за инициативата на учителите и коментира, че с този жест и Общината изпълнява своя дълг към великия писател и поет творил в Русе и допринесъл за свободния дух на русенеца.

Основният "мотор" за възстановяването на плочата, учителката от ПГ по облекло "Недка Иван Лазарова" Татяна Нахабедян коментира, че винаги е водила учениците си на това място, знаейки къде в Русе е живял Иван Вазов.

"Регистрирахме липсата на плочата. Почуках на тази врата и попитах къде е тя. Оказа се, че е там. Свалена е след саниране на къщата, но е много тежка и не са могли да я поставят след това. В началото инициативата бе да поставим тази плоча, но тя се пропука. Така на едно от редовните съвещания на учителите по "Български език и литература" предложих на колегите със собствени средства да я възстановим. Събрахме една сума до февруари месец. Тогава в Общината е получен сигнал от учителка от ОУ "Иван Вазов", че плочата я няма. Свързаха се с мен, защото знаят, че имам снимки на оригиналната плоча. Разбраха и че вече събираме пари за възстановяването й. Кметът предложи и той да даде пари за изработването на проекта и монтирането, което да се случи точно днес - 165 г. от рождението на Иван Вазов. Общата стойност на плочата с изработването и проекта е 1 000 лв. Не беше непосилно Общината сама да го направи. Въпросът е и гражданите да се оглеждат, да са малко по-активни и да правят нещо, а не само да мърморят", сподели Нахабедян.

В тази връзка тя не пропусна да благодари на своите колеги, отбелязвайки, че учителите по "Български език и литература" са последните пазители, вдъхновители и продължители на българския дух и традиции.

Татяна Нахабедян добави, че вече е започнала да обмисля и създаването на литературен маршрут, в който да влиза Стоян Михайловски, чиято плоча също е скрита след ремонт, Никола Вапцаров, който е бил стажант в речния флот на града и др.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари