Пламен Стоилов откри възстановената паметна плоча на Иван Вазов

0

В знак на почит към патриарха на българската литература и пазител на народния дух, днес, в Русе официално се откри възстановената паметна плоча на Иван Вазов. Инициативата е на учители по български и литература от Област Русе, с подкрепата на кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов.

Г-н Сподели сподели, че винаги ще подкрепя инициативи, които са свързани с възстановяването на историята на нашия град. „Ние трябва да познаваме тези, които са творили и са работили за благото на България. Длъжни сме да помним великте хора и да разказваме за техните дела на поколенията. Един от най-големите писатели, а именно Иван Вазов е изкарал една година от живота си в Русе. Тук той е творил и е дал много за обогатяването на културния живот на града ни“, допълни още кметът. Г-н Стоилов изрази своето уважение към учениците и учителите, благодарение на които в деня, когато се навършват 165 години от рождението на Иван Вазов, в Русе е възстановена паметната плоча на големия български поет и писател.

Плочата е поставена на къщата, където е живял Вазов, в периода 1878-1879 г. В Русе, поетът се включва много активно в обществения и културния живот на града – изнася сказки в руско- българския културен клуб, посещава репетициите и премиерите на театъра, става един от учредителите на Македонския благотворителен комитет в Русе, създаден след Кресненското въстание. Усърдно се занимава и с литература - завършва стихосбирката „Избавление“, съчинява цикъл епиграми, отпечатани за пръв път в „Майска китка“, написва комедията „Михалаки чорбаджи“, както и замисля романа „Нова земя“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари