Кабинетът замазва пред ЕС проблема с отровите във въздуха на Гълъбово

0
Министерският съвет оспорва констатациите по делото срещу България за замърсяването със серен диоксид
Министерският съвет оспорва констатациите по делото срещу България за замърсяването със серен диоксид Снимка: UE

Точно в дните, когато Перник е задушен от серен диоксид, а половин България не може да диша от наднормено количество фини прахови частици във въздуха, правителството прие позиция за пред Съда на Европейския съюз, че всичко в Гълъбово е наред.

За бездействието на властите срещу замърсяването на въздуха срещу България има две дела в съда на ЕС. По първото бяхме осъдени през април 2017 г. Днешната позиция е приета по повод второто дело. То беше образувано миналото лято по искане на Европейската комисия във връзка със систематичното и постоянно неспазване на пределно допустимите почасови и дневни стойности за серен диоксид, пише вестник СЕГА.

Както може да се очаква, според правителството замърсяване няма. "Съгласно представените от България данни от мониторинга на качеството на атмосферния въздух по замърсител серен диоксид в зона BG0006 през периода 2014 - 2018 г., включително, в цялата зона не са регистрирани превишения на нормите, с изключение на един пункт, разположен на територията на община Гълъбово, която представлява много малка част от територията на целия район за оценка и управление на качеството на атмосферния въздух Югоизточен", съобщават от правителството. Затова  България пледира, че от превишаването на нормите на серен диоксид в един-единствен пункт не може да се заключи, че е налице нарушение в цялата зона, включваща и други райони, като във всички тях е налице съответствие с установените норми, твърдят оттам. И молят Съда на Европейския съюз да отхвърли предявения иск като неоснователен или да уважи иска частично единствено в частта му, касаеща район Гълъбово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари