Кабинетът харчи за пенсии и помощи близо 3 милиарда лева, прехвърлени от стария бюджет

0
Практиката е спорна и среща съпротива от управляващи и опозиция
Практиката е спорна и среща съпротива от управляващи и опозиция Снимка: БГНЕС

Практиката това да се случва е спорна и среща съпротива от управляващи и опозиция

Близо 3 млрд. лв. от приходите, събрани в Бюджет 2021 ще бъдат на разположение на правителството за следващата година.

Това става процедури, които са описани в Закона за публичните финанси, но имат спорна репутация сред специалистите по публични финанси, както и депутатите, които имат съответната експертиза в парламента, информира bTV.

Прехвърлянето става по два начина: с постановления на Министерския съвет и с гласуване в парламента, като средствата отиват в набирателни сметки, а не във фискалния резерв, например, където последващото им разходване е силно ограничено.

Най-често обект на прехвърляне са суми, които не са могли да бъдат реализирани от правителството в рамките на бюджетната година. Такива примери имаше с пренасочване на пари за строителството на големи инфраструктурни проекти като АМ "Хемус" и др.

Раздаване на пари

До края на тази година прехвърлянето се извършваше с постановления на кабинета, които бяха оценявани от опозицията, като раздаване на „пари от джипка“, „купуване на избиратели“ и др.

Вторият вариант с прехвърляне на пари през парламента досега не беше се случвал, но кабинетът „Петков“ даде възможност на депутатите да разпределят за какво да се изхарчат 1.2 млрд. лв.

С огромно мнозинство от над 200 гласа за Народното събрание точно преди коледната ваканция раздадоха 1,2 млрд. лв. - 750 млн. лв. за изплащане на COVID бонуси за пенсионерите и 450 млн. лв. за компенсации за бизнеса заради цените на електроенергията.

Обичайната процедура чрез която се изменят приходи и разходи в държавния бюджет от парламента е чрез т. нар. актуализация.

Не е правилно, но може предвид обстоятелствата

В коментар на това депутатът от ДПС и дългогодишен член на бюджетната комисия Йордан Цонев заяви, че „за всички е ясно, че сме извън процедурите, извън правилата, обаче всички сме съгласни, че го правим, защото има форсмажор предвид кризата“.

Изключително належаща е промяна в закона за публичните финанси. Законът от 2012 г. трасира много лош път по линия на ефективност на харчене на публичния ресурс.

Да, промените в този закон ще са в ущърб на гъвкавостта на изпълнителната власт, но ще са полза за ефективността, в това число за нулевата толерантност към корупцията. Магистралният път за корупцията през законите е законът за публичните финанси, това е интерконекторът на корупцията“, допълни Цонев, цитиран от в. "Сега".

Вижда се, че 31 декември виси като дамоклев меч. Моят съвет е ако ще правим такива извънредни решения, те да не касаят прекалено големи обеми финансиране, беше краткият коментар на макроикономиста и депутат от „Демократична България“ Георги Ганев.

Пред bTV икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев, посочи, че за първи път текущи разходи за дадена година ще се финансират в такъв мащаб с пари от предходната. Обикновено ставахме свидетели заделените пари да отиват за капиталови разходи като строителство, финансиране на новосформирани държавни дружества като ВиК холдинга и др. Сега средства ще отидат за пенсии, добавки и помощи за бизнеса.

Ганев каза още, че добра практика би било, когато големи суми от бюджета в края на годината се преразпределят то да става по прозрачен начин и да е със санкция на Народното събрание. Ако примерно трябва да финансираме летище в Русе или градинка в Хасково, то тези проекти да са заложени и да се знае, че за тях ще бъдат осигурени средства, а не всичко да се случва само с решение на изпълнителната власт.

Какво преразпредели кабинетът без да пита Народното събрание

Други близо 1,7 млрд „по традиция“ са раздадени с решения на кабинета в последните дни на 2021 г.

Пак за пенсионерите с такива решения са предвидени 750 млн. лв. от парите за 2021 г. да отидат в настоящата за осигуряване на надбавки от 60 лв. до края на юни.

То ще започне още с плащането на пенсиите от 7 януари, които на 25 януари бяха преизчислени с по-висок коефициент за година трудов стаж.

132 млн. лв. ще отидат за продължаване на мярката за подкрепа на задържане на работниците известна като "60/40".

100 млн. лв отиват по програма „Запази ме плюс“, чрез която се изплащат компенсации на лица, упражняващи трудова дейност в икономически дейности, за които са въведени временни ограничения.

Около 600 млн. лв. предвидени за компенсиране на НЕК във връзка с изкупуването на електроенергия от фотоволтаични централи, американските тецове и др.

Други по-малко суми се прехвърлят за закупуване на медицински продукти свързани с COVID пандемията – ремдесивир, бързи тестове за учениците и т.н.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    плюс-минус
    Днес в кварталния магазин хляб "Русенска Добруджа" 600 гр. от фирма Ф....... вече струва 1.49 лв. Домакинската хартия от 1.30 лв. вече е 1.90 лв. И тук спрях за пазарувам. Явно така е и при всички стоки и услуги, енергоносители, комукации и вся астальная...... Поскъпването по всяка вероятност се поема само от крайния потребител, тоест всички ние.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама си говорят:
- Значи, врачка ти предсказа, че жена ти ще те напусне?
- Не точно, но каза че ми предстои прекрасен живот!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари