Излъгаха ви, че "леките" цигари са по-безопасни!

0
Ето защо не бива да продължавате да ги пушите
Ето защо не бива да продължавате да ги пушите

Популярните днес леки цигари се оказват особено опасни, защото предизвикат една от най-агресивните форми на рак на белите дробове – аденокарцином.

Това се казва в статия, публикувана в списанието Journal of the National Cancer Institute, предаде БЛИЦ.

Така наричаните леки цигари се отличават от обикновените с това, че във филтъра им са направени дупчици, помагащи, както твърдят производителите, да се очисти дима от смолите, никотина и другите канцерогени преди той да попадне в белите дробове. През тези отверстия, според замисъла на създателите, в тютюневия дим попада свеж въздух, „който го разрежда” и прави по-малко опасен. 
 
Тютюневите компании за пореден път излъгаха лекарите и пушачите, карайки ги да си мислят, че въпросните цигари са по-безопасни за здравето. Получените от нас данни показват, че съществува ясно изразена връзка между тези вентилационни отверстия и епидемията от аденокарцином през последните две десетилетия”, заяви Питър Шилдс от университета в щата Охайо в Кълъмбъс.  
 
Шилдс и неговите колеги са анализирали данните, които са били събирани от здравните служби на САЩ и други групи учени от средата на 60-те години на миналия век, когато тези цигари са се появили в продажба. Освен това, те са успели да получат достъп до вътрешната статистика и изследвания на тютюневите компании, което като цяло е разширило научната база на данните с над 3000 публикации и документа.  
 
Анализът им разкрил интересна тенденция. Честотата на появата на практика на всички болести, свързани с пушенето, постепенно е намалявала заради намаляването на количеството на смоли и други вредни вещества в дима. Но това не се отнася до вероятността за развиване на аденокарцином. Екипът на Шилдс е достигнал до извода, е основната причина за това са били леките цигари.  
 
Филтърът променя начина, по който гори тютюна, обогатявайки дима с канцерогени, а пушачите пушат повече и по-често, което позволява на дима да прониква в дълбочина в техните бели дробове, където обичайно се формира аденокарцинома”, обяснява ученият.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари