Възможно ли е пушачите в България да са под 5% до 2040 година

0
В момента близо 40% от българите пушат
В момента близо 40% от българите пушат

В момента близо 40% от българите пушат

Европейската комисия си поставя за цел до 2040 година пушачите в Евросъюза да са по-малко от 5 процента, като в тези проценти влизат хората в затворите и психиатричните заведения. Идеята на Стария континент да няма тютюнев дим е в контекста на борбата с раковите заболявания.

Изпълнимо ли е това за България? Възможно ли е след близо 20 години, новите поколения у нас да не познават цигарите при условие, че сега близо 40% от българите пушат.

Според последните проучвания на Eвробарометър за Европа броят на пушачите в западноевропейските страни намалява. У нас през последните четири години макар и с малко се увеличава, информира БНТ.

Според представителите на СЗО в страната често се нарушава забраната за пушене в закрити помещения, както и на открито на някои обществени места.

"Колегите от РЗИ са претоварени с работа, нямат капацитета да налагат адекватните наказания. Имахме предложение екипите, които проверяват заведенията, в които се пуши, да бъдат съставени не само от РЗИ, но и от представители на местната власт и полицията и да се затварят заведения при рецидиви, но това не беше прието от Министерство на здравеопазването", каза представителят на офиса на СЗО в България д-р Михаил Oколийски.

За да намалеят пушачите у нас, освен по-строгия контрол според представителите на СЗО правителството трябва да забрани рекламата на тютюневи изделия и да въведе здравно образование сред децата и учениците.

Специалистите са скептични, че скоро в страната ще намалее броят на пушачите. Никой не се стряска от факта, че от тютюнопушене всяка година у нас умират 17 000 души, почти толкова колкото са починали за последната година от Ковид - 18 000. Законите срещу тютюнопушенето на обществени места не са перфектни, но ако ги спазвахме, последиците щяха да са далеч по малко.

"За съжаление българинът търси някакви обходни пътеки, заобикаля закона и мисли, че е постигнал нещо с това. Но всъщност е навредил на себе си и на другите около него", каза д-р Гергана Гешанова от Коалиция за живот без тютюнев дим.

"Това, което буди голямо безпокойство, са действията на някои компании за лансиране на новите нагреваеми продукти, изключително агресивно те се представят като по-безвредни, използват се понятие като "намален риск " и така се подвеждат хората за ограничаване на тютюнопушенето", каза Павел Антонов от фондация "Блулинк".

Явно страната ни и занапред ще е на първите места по смъртност от тютюнопушене в Европа. Иначе в Брюксел смятат, че задачата до 2040 година пушачите в Евросъюза да намалеят до 5%, макар и трудна, е напълно изпълнима.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Жена се кара на мъжа си:
- Спри да пиеш и да лазиш, че детето гледа от тебе и трета година не може да проходи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук