Изкуствен интелект може да преведе кудкудякането в човешка реч

0
Изследователите са успели да определят психическото състояние на дадено пиле с изненадващо висока точност
Изследователите са успели да определят психическото състояние на дадено пиле с изненадващо висока точност

Изследователите са успели да определят психическото състояние на дадено пиле с изненадващо висока точност

Екип от изследователи в Япония твърди, че е открил начин да преведе кудкудякането на кокошки в човешка реч с помощта на изкуствен интелект.

Както е подробно описано в препринт, който все още предстои да бъде рецензиран, екипът, ръководен от професора от университета в Токио Адриан Дейвид Чеок е създал "система, способна да интерпретира различни емоционални състояния при пилета, включително глад, страх, гняв, задоволство, вълнение и страдание" чрез използване на "авангардна AI техника, която наричаме обучение с дълбок емоционален анализ".

Техниката се "вкоренява в сложни математически алгоритми" и дори може да се използва за адаптиране към непрекъснато променящите се гласови модели на пилетата, което означава, че става все по-добра в дешифрирането на "пилешки вокализации" с течение на времето.

За да изпробват новата си система, екипът записва и анализира проби от 80 пилета. След това те подават тези проби към алгоритъм, за да свържат тези вокални модели с различни "емоционални състояния" на птиците.

Обединявайки се с "екип от осем животински психолози и ветеринарни хирурзи", изследователите казват, че са успели да определят психическото състояние на дадено пиле с изненадващо висока точност.

"Резултатите от нашите експерименти демонстрират потенциала за използване на AI и техники за машинно обучение за разпознаване на емоционални състояния при пилета въз основа на техните звукови сигнали", се казва в документа. "Високите средни вероятности за откриване на всяка емоция предполагат, че нашият модел се е научил да улавя смислени модели и характеристики от звуците на пилето."

В своята статия изследователите признават, че точността на техния модел може да се промени с различните породи и условия на околната среда и че "наборът от данни, използван за обучение и оценка, може да не обхване пълния набор от емоционални състояния и вариации на пилетата".

След това има много други начини, по които пилетата комуникират, от "други неакустични знаци, като езика на тялото и социалните взаимодействия".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Google
    След серията успешно проведени тестове, упоменатият диалект ще бъде добавен към услугата ни Google Translate, като първоначално това ще се случи в България. Диалектът т.е. кудкудякането ще бъде обозначен като 'Мисиркин'. Надяваме се той да помогне на населението на България да разбере това което му говорят политиците в тази страна, и най-вече съ-основателите на този диалект Кирчо и Кокорчо. На по-късен етап ще започне предлагането на услугата и в други региони на света.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари