Издайници на висок естроген в женското тяло

0
Прекомерните количества на този хормон в кръвта са сред причините за развитие на рак на гърдата и рак на матката
Прекомерните количества на този хормон в кръвта са сред причините за развитие на рак на гърдата и рак на матката

Естрогенът е основният женски полов хормон, който е отговорен за менструалния цикъл и е от важно значение за сексуалното развитие на жените.

Естрогенът се образува в яйчниците. При настъпване на овулация нивото му в кръвта рязко се покачва - това е т. нар. постовулаторен естрогенен пик, информира Puls.bg.

Нивата му се различават сред отделните жени, но има и случаи, когато те могат да достигнат прекалено високи стойности. Прекомерните количества на този хормон в кръвта са сред причините за развитие на рак на гърдата и рак на матката. Завишените естрогенни нива в организма могат да се лекуват с хормонална заместителна терапия.

Важно е да се следи за признаци, които издават прекомерните количества естроген в кръвта...

Повишени нива на кръвното налягане

Връзката между високите нива на женския полов хормон и високото кръвно се дължи на генерирането на прекомерни количества от съединението, познато като „супероксид“. Това се случва вследствие на завишения естроген. Установено е, че натрупването на това вещество се отразява на кръвното налягане.

Променливото настроение

Естрогенът не просто регулира и оказва влияние върху менструалния цикъл, но също така се отразява и на емоциите. Жените, при които нивата му са завишени, чувстват в по-възбудени, тревожни и депресирани.

В допълнение, сред тези жени се наблюдава и хиперактивност, те срещат също и затруднение да се концентрират.

Подути или чувствителни гърди

Женските гърди са изключително чувствителни към всякакви хормонални промени в организма. При високи стойности на естроген те се подуват и стават по-чувствителни, особено в областта на зърната. Гърдите се усещат по-неравни.

Източник: Puls.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари