Иван Шишков тихомълком разплати стотици милиони за пътища

1
Към момента не е ясно на какъв принцип са направени плащанията по вече прекратените договори
Към момента не е ясно на какъв принцип са направени плащанията по вече прекратените договори Снимка: БГНЕС

Към момента не е ясно на какъв принцип са направени плащанията по вече прекратените договори

Случайно или не, служебният кабинет се превърна в основен играч в предизборната кампания. Всеки министър се старае да влезе в новините и да сътвори сензация, за която дълго да се говори. Регионалният министър Иван Шишков например тръгна да взима ядки от отдавна завършен път, за да "открие", че асфалтът е тънък. Паралелно с това полицията арестува за битов скандал собственика на фирмата, построила пътя – Велико Желев, един от най-големите строителни предприемачи в България, пише "СЕГА". Действията се развиват точно седмица преди изтичането на сроковете за подаване на оферти по мегапоръчки за поддържане на пътищата с рекордната прогнозна стойност от 3,6 млрд. лв. – 1,3 млрд. лв. повече спрямо последните прогнози за същите тези поръчки. Кой ще вземе парите?

Апетитите са огромни

В момента Агенция пътна инфраструктура се опитва да разиграе за трети пореден път в последните две години 7 обществени поръчки за поддържане на републиканските пътища и част от магистралите. Обявени са 6 обществени поръчки за поддържане на пътищата в 6-те района на страната плюс една голяма поръчка за поддържане на участъци от четири магистрали, като договорите с изпълнителите ще бъдат за 4 години. Последният срок за подаване на оферти по тези поръчки изтече на 17 март, като прегледът на фирмите, заявили интерес, показва интересни динамики.

Противно на твърденията на Велико Желев, че се е отвратил от средата в България и ще прави вече бизнес в чужбина, контролираните от него фирми не са се отказали да се състезават за повечето позиции, които държаха до момента по старите договори за пътно поддържане (прекратени след големи скандали за наддоговаряне и възлагане на дейности в пъти над официалните стойности по договорите). Фирми на Желев играят за пътното поддържане във Варна – през „Хидрострой“ АД, за Бургас – през фирма „Пътстрой ВДХ“, Шумен – отново „Пътстрой ВДХ“, Велико Търново и Габрово – през „Пътни строежи – Велико Търново“. Медийни публикации свързват Велико Желев с още три строителни фирми покрай съществуващи следи в търговския регистър – общи адреси, адвокати и др., макар че Желев категорично отрича – фирмите „Битумина Гмбх“, „АБ“ и „Инфра експерт“. И трите компании участват с оферти по новите търгове. „Битумина“ се е включила в консорциум, който играе за пътно управление Разград – фирмата и досега изпълняваше дейности в този район по старите договори от 2019 г. „Инфра Експерт“ играе за София (в консорциум), Добрич и Шумен, както и за поддържане на част от „Марица“. АБ играе за поддръжка на магистрала „Хемус“ и за „Марица“ – в консорциум с „Трейс груп“, за пътно управление София и за Шумен.

Интересна е появата на големи фирми, които отсъстват при старите договори като изпълнители. При договорите за поддръжката на републикански пътища се откроява обединението между фирмите „Мегаинвест-холд“ и „Иса 2000“, които не фигурират сред старите изпълнители. Двете фирми са се сдружили по процедурата за пътно управление Бургас, Кюстендил, Видин, Враца, като наред с това заедно са подали оферти и за поддръжка на участъци от две магистрали – „Марица“ и „Струма“. „Мегаинвест-холд“ си партнира с друг голям строител – „Грома холд“ – по други позиции за поддръжка на „Хемус“ и „Струма“. „Мегаинвест-ход“ е собственост на строителния предприемач Цветан Славейков Цветанов. На парламентарните избори през 2013 г. Цветанов е водач на листата на ДПС в Монтана, през октомври 2022 г. фигурира в листите за Кюстендил и Пазарджик на „Изправи се България“. „Иса 2000“ пък преди години бе определена от тогавашния премиер Бойко Борисов като близка до БСП.

Много сериозна заявка дава и друг бизнесмен, сочен за близък до БСП – Димо Димов, собственик на „Автомагистрали-Черно море“. Негови фирми са подали оферти в обединения за един куп пътни управления – Бургас, Ямбол, Варна, Търговище, Шумен, Разград, Русе, Силистра, играят и за поддръжка на участъци от АМ „Хемус“. Димов се сочи до близък с Димитър Дъбов от БСП, който е сред критиците на Корнелия Нинова.

Ще бъде много интересно да наблюдаваме дали ще има преразпределение от фирми, считани досега за близки на ГЕРБ, към фирми, които имат връзки с левицата.

При поддръжката на участъци от автомагистралите ще бъде интересно да видим дали държавната „Автомагистрали“ ще успее да задържи позициите си от досегашните договори или ще отстъпи на частни дружества. С оферти по повече позиции и за пътно поддържане на републикански пътища, и при магистралите играят познати от досегашните договори големи фирми като "Трейс Груп", "Грома Холд", "Пст груп", "Нивел строй" и др.

Ще се стигне ли до договори изобщо?

Около новите мегапоръчки има и други въпросителни. Към момента няма яснота ще се стигне ли въобще до договори и кой всъщност ще раздаде баницата – служебното правителство или редовен кабинет. Обикновено тези поръчки се атакуват в КЗК и сключването на договори по тях се проточва във времето. Това бе изтъкнато от бившия министър на ГЕРБ Николай Нанков на странна пресконференция с участието на Виолета Комитова, на която не се появиха други двама поканени ресорни министри – действащият Шишков и предшественикът му на поста Гроздан Караджов. В момента действат единствено 7-месечни договори за зимно поддържане и аварийни работи, които бяха сключени миналата година, като сроковете по тях изтичат в края на май. Много е вероятно дотогава да няма възложени нови договори.

Интересно е и голямото набъбване на сумата по договорите за пътно поддържане спрямо обявените предходната година процедури. Миналата година АПИ на два пъти пуска поръчките за пътно поддържане и на два пъти ги отменя, като и в двата тура договорите бяха предвидени да бъдат 3-годишни. В настоящите поръчки дейностите са със срок на изпълнение 48 месеца. Разширен е и обхватът на самите дейности – по новите поръчки се допуска и извършването на основен ремонт наред с текущия на отделни участъци и подучастъци. При отделните участъци има ограничение основния ремонт да не надхвърля 20% от цялата дължина.

Включването на дейности по основен ремонт бе очаквано – липсата на такава възможност бе мотивът през октомври да бъдат прекратени предходните поръчки. В същото време смесването на текущ и основен ремонт звучи доста абсурдно на фона на скандалите от последната година с обвинения, че основни ремонти са прикривани като текущи. Сега, ако се вярва на документите, участъците с основен ремонт ще се работят след разрешение за строеж. Смесването на дейностите обаче даде повод за остри критики от страна на ГЕРБ, че в момента пазарът още повече се централизира. "При нас основните ремонти се даваха с отделни поръчки", коментира по този повод Николай Нанков, подминавайки въпроса с прикриването и смесването на двата вида дейности.

Голямото разплащане

Освен че се е нагърбило с провеждането на поръчките, служебното правителство разплати и огромни суми по прекратените договори за пътно поддържане. През 2022 г. споровете за тези плащания доведоха до война между ПП и ИТН и падане на правителството на Кирил Петков, а сега никой не дори не повдигна въпроса. Служебното правителство се позова отново на обществената сигурност и въпреки тежко финансово състояние на държавата и при липсващ бюджет отпусна огромна сума за разплащане на пътни дейности – 776 млн. лв. От тях 438 млн. са за стари плащания. В момента изобщо не е ясно на какъв принцип са правени плащанията. В своя публикация „Капитал“ разкри, че 288 млн. лв. от тях са разплатени светкавично, до края на февруари, и голяма част от тях са отишли за едни от най-големите строителни фирми. „Сега“ поиска достъп до пълната информация за старите плащания през 2022 и 2023 г., но засега отговор няма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Баба Мара
    Мошеници!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари