Иван Иванов: Служебният кабинет отказва да предприеме реформи в МВР

1
Иванов обясни, че народните представители от левицата са внесли няколко важни законопроекта
Иванов обясни, че народните представители от левицата са внесли няколко важни законопроекта Снимка: Фейсбук

Иванов обясни, че народните представители от левицата са внесли няколко важни законопроекта

Поставяме под сериозен въпрос това как се управлява Министерство на вътрешните работи. Ние заявихме, че това е личен акт, който министърът може да поеме – подаването на оставка. Това означава, че поема отговорност. Но нещата продължиха постарому и стигнахме до още по-фрапиращ случай. А именно – след смъртта на полицаи, да станем и свидетели как служител на МВР превозва мигранти.“ Това заяви народният представител Иван Иванов, който представлява „БСП за България“ в Русе, пред БНТ.

По думите му е важно на първо място да се чуе гласът на тези, които работят в системата на вътрешните работи и се борят с престъпността. „В резултат на 12-годишното управление на ГЕРБ - Министерство на вътрешните работи се превърна в една обърната пирамида. Тоест тези, които не изпълняват пряко ангажиментите по охраняване на границата – те са в повече от онези, които поемат натоварването, а и заплащането не е на необходимото ниво. Трябва да се проведе една дълбока реформа и да има един функционален анализ, който да покаже как трябва да се случват нещата. Броят на онези, които извършват патрулно-постовата дейност, е малък и трябва да се увеличи“, каза още той.

„Апелирах към вътрешния министър, тъй като на парламента очевидно не му е в дневния ред да се занимава с тези работи. Той пое такъв ангажимент – но вече 5 месеца управлява служебният кабинет и виждаме, че положението се влошава. Самите полицаи твърдят, че юридическата им подготовка не е на необходимото ниво, на друго място е материално-техническата база, която е една от най-остарелите в ЕС. Над МВР все още тегне сянката на едно дългогодишно политическо инженерство и в момента те се намират в несигурност. Нямаме редовен кабинет, а служебният не иска да поеме конкретни ангажименти за реформи, категоричен е социалистът за състоянието на вътрешното ни министерство.

Иванов обясни, че народните представители от левицата са внесли няколко важни законопроекта. „На първо място е борбата с каналджийството – драстично увеличаване на наказанията, конфискуване на имуществото, изключително високи глоби и гарантиране на ефективни присъди. Това, което направихме, послужи за пример на другите, защото в същия дух са внесени още няколко подобни законопроекта. Ако има волята и достатъчно желание, тези промени могат да се случат още следващата седмица“, коментира депутатът от левицата.

„Моят призив към политическите партии е да се заемат с дневния ред на обществото и да започнат да се разглеждат промените в НК, които предлагаме“, каза в заключение Иван Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари