Иван Гешев е в отпуск, едва ли ще се яви пред правната комисия

0
Народните представители искат да го извикат на всяка цена в НС
Народните представители искат да го извикат на всяка цена в НС Снимка: Vesti.bg

Народните представители искат да го извикат на всяка цена в НС

Главният прокурор Иван Гешев е в отпуск и вероятността да се яви пред правната комисия утре, е минимална. Това, че обвинител №1 е в платен годишен отпуск се разбира от писмата, изпратени до председателя на временната комисия за полицейското насилие по време на протестите адвокат Николай Хаджигенов.

Те са подписани от заместник на главния прокурор, а не лично от Иван Гешев, пишат от "24 часа".

По-рано днес, само три часа, след като оглави комисията по конституционни и правни въпроси нейният председател Андрей Михайлов беше поредният, който изпрати писмо до главния прокурор. В него той поиска Иван Гешев да отиде утре на заседание на комисията, за да обсъдят дейността на прокуратурата и разследващите органи във връзка с полицейското насилие от миналото лято.

Преди ден пък парламентът поиска до 20 август, тоест до петък, главният прокурор да внесе доклад за дейността на прокуратурата във връзка с полицейското насилие по време на протестите.

Явно, в желанието си на всяка цена да извикат Гешев в парламента и, ако не го стори, да го атакуват с искане за отстраняване, самите народни представители изпадат в противоречие, коментираха магистрати.

От една страна трябва да се яви утре в правната комисия, а от друга - до петък да напише доклад. Как става това, чуди се юрист.

Самият Гешев обясни в изявление пред пред БТА в понеделник, , че изслушване на главния прокурор по конкретни дела, е нарушение на принципа на разделение на властите. Освен това има трайна практика на Конституционния съд, която не позволява парламентарен контрол върху работата на магистратите по конкретни дела.

Той обясни още, че по закон няма право да се интересува и да събира информация по дела.

Юристи припомниха, че има решение на КС от 2017 г., в което точно е казано, че народните представители нямат право да изискват информация за разследвания.

Според анализ на върховната прокуратура член 24 от правилника на парламента е противоконституционен и много е вероятно да бъде атакуван пред КС.

Въпросният текст гласи, че най-малко веднъж на всеки три месеца в Комисията по конституционни и правни въпроси се провежда обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на тези органи, резултати в борбата с престъпността, в т.ч. корупция, взаимодействие с разследващите органи.

В същото време източници от парламента казаха, че депутати от "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" имали готовност да внесат декларация, с която да осъдят поведението на Гешев, ако той не отиде в парламента и да го обвинят, че нарушава конституцията. Това пък можело да стане повод правосъдният министър отново да внесе искане до ВСС за отстраняване на главния прокурор.

По този въпрос обаче вече има питане до КС можели министърът да иска предсрочно освобождаване на главния прокурор.

"Това поведение на народните представител става обидно. Те явно са си поставили за цел всеки ден да се занимават само с Гешев и да търсят всевъзможни начини да го обвинят, че нарушава конституцията и законите на страната и на това основание да искат неговото отстраняване", коментира висш магистрат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари