Италианка остава без уши, нос и ръка заради ревността на мъжа си

3

Валентина от Сардиния е залята с бензин от бившия си, който сам пламва и умира, пише "24 часа"

37-годишната Валентина Пицалис си спомня много добре “оня” 16 април на 2011 г. Въпреки че е пролет, денят е студен. Събота е и тя чака с нетърпение вечерта, за да иде на безплатния концерт на групата “Линеа 77”.

Собственикът на бара в Баку Абис, Сардиния, в който работи, обаче не ѝ разрешава да си вземе свободни часове, защото в събота вечер в заведението се събират доста хора. Въпреки това Валентина се надява да няма много клиенти, да свърши по-рано и да си тръгне. Това обаче не става. Персоналът в бара приключва работа късно, а на всичкото отгоре Валентина е затрупана с телефонни обаждания от бившия си съпруг Мануел Пиреда. Той иска на всяка цена тя да му занесе един документ. Опитва се да я убеди, че му е необходим, защото трябва да го даде на адвоката си на следващия ден, въпреки че е неделя.

Валентина опитва да отложи ходенето си, но в крайна сметка се съгласява след тормоза, на който е подложена. Решава да отиде в къщата му вечерта и веднага след това да се прибере. Пристига, дава му въпросния документ, след което той я залива с бензин и я подпалва без никакво обяснение. Тя гори 20 минути, преди да бъде угасен огънят, обвил тялото ѝ

Това разказва девет години по-късно в профила си в инстаграм Валентина. Всеки ден от тогава тя се пита - защо? Няма отговор.

Мъжът, който я запалва, опитвайки се да я убие, сам изгаря в огъня. Валентина оживява, но носи отпечатъка на тази трагедия по всяка част от тялото и кожата си. Претърпяла е трийсетина хирургически операции. Днес не излиза сама от къщи и е 100% инвалид.

Всеки ден тя се бори не със съдбата си. Опитва се да разкаже на всички какво е преживяла, с цел да не пострада като нея никоя друга жена. Обикаля училища, асоциации, среща се с ученици, жени, опитва се да ги накара да разграничават любовта от болното желание да притежаваш някого и как да разпознаеш коя връзка е нездрава. На корицата на книгата си Валентина е поставила снимка колаж на лицето си от две половини – преди и след палежа. И на двете се усмихва. “Не успя да заличи усмивката ми и това е най-голямата ми победа”, пише италианката.

На 24 януари 2012 г. Валентина Пицалис публикува в профила си във фейсбук снимка на лицето си със силиконова маска и пише

“Ето ме...приличам ли ви на Ханибал Лектър?”

И днес, докато се гледа на тази снимка, на Валентина ѝ минава същата мисъл. Тя сега се чувства “късметлийка”, че повече не трябва да носи тази маска, която тогава сравнява с инструмент за изтезания. По онова време тя трябва да я носи 8-10 часа всеки ден, колкото и да е мъчително, за да държи кожата си защитена и гладка по време на заздравяването на белезите. Валентина мрази маската си, но въпреки това издържа на мъчението.

Мнозина се оплакваха от периода на социална изолация заради епидемията от коронавирус. За Валентина обаче той беше повод да си спомни и за периода от шест месеца на пълна изолация, които прекарва в отделението за изгаряния на болницата в град Сасари, Сардиния, през 2011 г.

То е стерилно и посещенията в него не са разрешени. Може да я вижда само по един член от семейството ѝ, и то облечен със защитно облекло, ръкавици, шапка и калцуни.

Никой от близките ѝ не може да я докосва, а да я гледа само отдалече.

Но това е само последният, най-релаксиран период от лечението ѝ. Преди това Валентина е минала през реанимация, фармакологична кома, трахеотомия, промиване на белите дробове, ампутиране на лявата ѝ ръка. Въпреки че я бомбардират с болкоуспокояващи лекарства, чувства невероятна болка. И подобно на сегашните тежко болни от коронавирус, живее благодарение на факта, че е свързана с машина, с чиято помощ диша – всичко това в продължение на половин година. През цялото време има чувството, че се задушава, и чува единствено гласа на реаниматора, който ѝ казва да диша спокойно.

Когато един ден след шестмесечния престой в реанимацията я местят в отделението за изгаряния, тя не може да вижда и не може да говори. На всичкото отгоре има и непрекъснати халюцинации заради лекарствата, с които я тъпчат

Единственото, за което се моли, е прегръдка на близките ѝ. Но по онова време е невъзможна.

Мнозина питат Валентина как успява да преодолее всичко това и да продължи напред. Отговорът ѝ винаги е един и същ – благодарение на семейството, на приятелите и на ангелите, които я пазят. През 2012 г. племенникът на Валентина ѝ “конструира” протеза за ръката от пластмасова чашка и ченгел.

Днес жената има силиконови протези за ушите и носа, които се прикрепят с помощта на специално лепило и разтворител, с цел да я приближат до “нормалния човешки вид”. Заради изгарянията тя е останала без уши и с дупка вместо нос. Въпреки това, когато си ги сложи, Валентина се чувства неловко, защото мисли, че така още повече привлича вниманието на околните и изглежда още по-смешна. Затова рядко носи протезите си – приела е, че видът ѝ е този, който е след изгарянето.

Да бъдеш различен от другите, не значи че си сгрешен

“Държа си моята различност и я показвам с гордост и без срам, с високо вдигната глава без нос и уши, но с усмивка”, пише Валентина.

През 2014 г. в Италия е публикувана книгата на Валентина “Никой не може да отнеме усмивката ти”. Тя е написана заедно със сестра ѝ, за да отправи послание за кураж и надежда на много жени. “Да излезеш от насилието, е възможно и не жертвите са тези, които трябва да се срамуват”.

И днес семейството на бившия мъж на Валентина я вини, че не той, а тя е предизвикала пожара, обвинява я в подстрекаване към самоубийство и в убийство. От 2017 г. Валентина е преследвана в съда от обвиненията на родителите на мъжа ѝ. Прокуратурата на Каляри поиска архивиране на обвиненията към нея. И в миналото обаче съдът е архивирал няколко пъти подобни обвинения на семейството на Мануел към нея.

В миналото Мануел и Валентина изживяват бурна любов, но той страда от мания да я контролира, забранява ѝ да говори с други мъже, да се облича по определен начин, болезнено ревнив е и взема психотропни лекарства. Десет години преди фаталната нощ на подпалването на Валентина и друго бивше гадже на Мануел е подложено на подобни “мерки”, заради което го оставя и разказва за това пред съда. И нея той преследвал след това с непрекъснати заплахи и тормоз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари