Историята на един русенски майстор

2
Бай Христо, както го наричат приятелите и клиентите му, практикува повече от 30 години
Бай Христо, както го наричат приятелите и клиентите му, практикува повече от 30 години Видео: БНТ

Занаятите в България постепенно изчезват. Това твърдят хора от браншови организации. Тази тенденция не е само у нас, а е световна. Отворените пазари и развитието на технологиите води до намаляване на някои видове професии, дори до пълното им изчезване. Скорошно изследване показва, че до 2020-та от заличаване са застрашени занаяти като шивашкия и този на обущарите.

Бай Христо, както го наричат приятелите и клиентите му, практикува повече от 30 години. По професия стругар, той се отказва от работата зад машина през 70-те и започва да чиракува. Научава занаята от баща си, а той пък от неговия баща. Според 70- годишния майстор професията му е на път да изчезне.

„Изчезва, защото липсва приемственост. Старите майстори измряха и няма кой да научи по-младите”, разказва обущарят.

Друга причина е подбиването на цените от внос. Повечето хора купуват евтини обувки, които лесно се износват, след което просто ги изхвърлят. Много малко от тях предпочитат да ги ремонтират с качествени материали, които са и по-скъпи. Така постепенно настъпва и отлив на клиенти.

„Вече не може един човек, бил той и млад, да се изхранва по този начин. Себе си и семейството си”, допълва майсторът.

Освен да намерите обущар, вече трудно ще си лъснете обувките при ваксаджия, ще чуете тракането на машинописна машина или ще си наточите ножовете при точилар. За сметка на това статистиката показва, че работа ще има за хора с образование в сферата на търговията, туризма и аналитичните професии.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари