Искрен Веселинов: Ердоган говори за съдбата на „мюсюлманската общност“ в Тракия!

0
В тези райони живеят хора с български майчин език, принудени да учат турски
В тези райони живеят хора с български майчин език, принудени да учат турски

"Турският президент Ердоган днес говори с гръцките си колеги за съдбата на „мюсюлманската общност“ в Тракия".

Това написа зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов във Фейсбук профила си.

Ето какво още написа той:

"Не за пръв път турската държава претендира за някакви права върху тази общност, странно защо разглеждайки я като част от своето културно пространство на Балканите.

Турският президент даже искал да посети въпросните райони на Западна Тракия в хода на посещението си в Гърция. Става дума за района на Ксанти, Гюмюрджина (Комотини) и Дедеагач (Александруполис), където в склоновете на Родопите до Бяло море живеят хора с български майчин език, известни като помаци, и всеки български турист в този район добре знае това.

Разбира се, днес духовната връзка на тези хора с България е почти прекъсната. А гръцката държава не показва с нищо да се вълнува от произхода на тези хора. Вместо това, тя – съзнателно или не – допуска турцизация. Явно това им изглежда по-безопасно в сравнение с историческата истина и възстановяването на историческата справедливост.

За съжаление, южната ни съседка допуска изучаване на турски език в тези райони, в които местните хора не знаят и дума турски.

ВМРО напомня, че внимателно следи и ще продължи да следи и занапред съдбата на това население. ВМРО от години се опитва да полага грижа за запазване на езиковите връзки от двете страни на родопската граница.

Затова и днес напомняме, че България не трябва да остане безучастна, ако някой се опитва да пренаписва историята, да вменява на тези хора чуждо съзнание и да ги откъсва от българското културно землище".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари