Реджеп Ердоган заплаши Гърция и я призова да си вземе поука от историята

0
Турският президент ги посъветва да не забравят поражението си в гръцко-турската война през 1922 г.
Турският президент ги посъветва да не забравят поражението си в гръцко-турската война през 1922 г. Снимка: © gettyimages

Турският президент ги посъветва да не забравят поражението си в гръцко-турската война през 1922 г.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова гръцките власти да си вземат поука от историята и да не забравят поражението си в гръцко-турската война през 1922 г., съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА.

На фестивал на авиацията, космонавтиката и технологиите в черноморския град Самсун Ердоган заяви: „Ако продължите настоящия курс (на провокации), ще платите висока цена. Искам да кажа на Атина само едно: не забравяйте Измир!

Турция няма да бъде спряна от факта на окупацията на островите (в Егейско море) от Гърция. В нужното време ние ще предприемем необходимите стъпки. Това може да стане неочаквано, в която и да било нощ“, предупреди турският президент.

В Измир (Смирна) се разиграва последната сцена от гръцко-турската война от 1919 - 1922 г. През пристанището на града в началото на септември 1922 г. се евакуират гръцките войски от Мала Азия след поражението си при Думлупънар, като при превземането на града от турските сили на Мустафа Кемал Ататюрк голяма част от него е опожарена, а хиляди гръцки и арменски бежанци загиват. Падането на Смирна е трайна травма в историческата памет на днешна Гърция.

Турция напоследък поставя под въпрос суверенитета на Гърция над островите в източната част на Егейско море, като твърди, че те са били отстъпени на Атина при условие да бъдат демилитаризирани и че това условие е нарушено.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    niki
    Наближат избори и всички са се обединили против него нищо чудно да распали война за да се задържи на власт,тоя върна турция с години назад Ататярк се е обърнал в гроба гледайки какво прави
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари