Искат оставката на вътрешния министър на Австрия след седмица на поста

0
Герхард Карнер е в центъра на скандал, свързан с обвинения за направени антисемитски изявления
Герхард Карнер е в центъра на скандал, свързан с обвинения за направени антисемитски изявления Снимка: Hans Punz / dpa

Само седмица след като положи клетва като нов министър на вътрешните работи, Герхард Карнер е в центъра на скандал, свързан с обвинения за направени антисемитски изявления.

Днес министърът отхвърли категорично обвиненията на еврейската студентска организация и личности от политиката, науката и културата, които в отворено писмо поискаха оставката му. Скандалът се разгоря, след като германското издание "Шпигел" съобщи за изявленията на министъра, направени преди години в хода на предизборна борба за провинциален парламент в Долна Австрия.

Карнер е обвинил Австрийската социалдемократическа партия, че работи "срещу страната с господа от Америка и Израел", като я обвинява, че трови климата. За еврейската студентска организация антисемитизмът в тези изявления е очевиден. Защото от една страна се правят намеци за световния еврейски заговор, а от друга - за легендата, че евреите са отровили кладенците с питейна вода и са предизвикали появата на чумата в Средновековието, предаде БТА.

"Ние сме убедени", се казва в отвореното писмо, "че това лице е абсолютно неподходящо за поста министър на вътрешните работи и призоваваме федералното правителство да натовари със сигурността ни по-умерен политик".

Писмото е подписано и от Дорон Рабиновичии, израело-австрийски писател и историк, автор на романи, разкази и есета, Михаел Кьолмайер, автор на радиоипиеси и романи, Елфриде Йелинек, носителка на Нобелова награда за литтература, Корнелиус Обоня, актьор и президент на Организацията за действия срещу антисемитизма и Ирмгард Грис, депутатка в парламента от партията НЕОС, бивша председателка на Върхоовния съд в Австрия.

В обясненията си днес Карнер е заявил, че тогава е бил разбран неправилно, за което съжалява. Веднага след като е бил назначен за министър, той е разговарял по телефона с президента на Израелитската религиозна общност в Австрия Оскар Дойч и тази седмица ще има среща с него. В разговора Карнер е изяснил, че направените преди време изявления могат да бъдат тълкувани погрешно и никога повече не би ги направил, тъй като никога не е имал предвид това, в което е обвиняван.

За краткото време на поста министър на вътрешните работи Карнер вече беше атакуван и за това, че в селото Тексингтал, откъдето идва и където беше кмет, съществува музей на Долфус, в който отсъства критичната оценка на дейността на астрофашисткия канцлер от съвременна гледна точка. По този повод Карнер съобщи, че през 2022 година трябва да бъде преработено съдържанието на музея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари