Герхард Карнер: Цялата миграционна система е в безпорядък

0
Според него ветото срещу България и Румъния за Шенген е правилно
Според него ветото срещу България и Румъния за Шенген е правилно Снимка: АР/Darko Vojnovic

Според него ветото срещу България и Румъния за Шенген е правилно

Австрийският ежедневник „Пресе“ публикува интервю на министъра на вътрешните работи Герхард Карнер за политиката на австрийското правителство, в което министърът се спира на актуални вътрешнополитически и външнополитически проблеми, предаде БТА.

В равносметката за свършеното Карнер изрази желанието си да бъде запазено ветото срещу разширяването на Шенген с Румъния и България, но не поставя конкретни условия, пише австрийската новинарска агенция АПА, обобщавайки интервюто. Пълното приемане на двете държави в Шенгенското пространство според него ще е грешка „в днешната фаза“ и продължава. „Граничният контрол между държавите е необходим“, добави той.

Позицията на Карнер е, че разширяването не зависи само от Румъния и България. На въпроса какви критерии трябва да изпълнят двете държави за това, той казва: „Не става дума само за Румъния и България. Цялата миграционна система е в безпорядък. Не съм аз този, който раздава оценки в посока на Румъния и България. Застъпвам се на европейско равнище за функционираща система. А това ще стане само ако външната граница е защитена. Това също е съществена част от на новия пакт за убежище и миграция, за който ЕС се договори и който сега трябва да приведем в действие. Само тогава може да има пълна свобода на движение в ЕС".

С Румъния и България "направихме крачка напред с въздушния Шенген, а и с морския Шенген. И трябва да продължим да напредваме стъпка по стъпка". Не е задача на Австрия да съставя график или да създава правила. "Работата на Комисията е да гарантира, че цялостната система работи". Австрия има голям принос в тази област, принос за "раздвижване на нещата. Преди известно време щеше да е немислимо държавните и правителствените ръководители единодушно да решат да финансират съвместно защитата на външните граници. Преди година щеше да бъде немислимо и сключването на пакт за убежище и миграция“, обобщава Герхард Карнер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Компотник
    Браво, така е. България трябва час по-скоро да е вън от НАТО и ЕС, защото те скоро ще се разпаднат и дс се моли да я приемат в БРИКС - есинствената надежда за икономоческа стабилност в новия световен ред, където амвриканците вече не са робовладелците.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари