Искаме от ЕК разрешение да намалим ДДС за тока и газа

0
Тепърва служебният кабинет ще подготвя искането
Тепърва служебният кабинет ще подготвя искането

Тепърва служебният кабинет ще подготвя искането

България ще започне техническо подготвяне на искане за прилагане на намалена ставка на ДДС за доставките на електроенергия и природен газ. Това обяви правителствената пресслужба сред заседанието на служебния кабинет в сряда.

От него става ясно, че страната не може да предприеме еднолично решение за намаляване на данъчната ставка за тези енергийни стоки, без да проведе консултации с Европейската комисия. "Съгласно член 102 от Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 г. относно общата система на данъка върху добавената стойност, държавите членки могат, след консултация с Комитета по ДДС, да прилагат намалена ставка на данък върху добавената стойност за доставката на природен газ, електроенергия или централно отопление", посочват от правителствената пресслужба.

Намаляването на 20%-ния ДДС бе посочено от бизнеса като възможна мярка срещу драстичното поскъпване на тока за небитовите потребители, наред с паричните компенсации. Намаляването на налога придобива още по-голямо значение, тъй като от 1 януари 2022 г. КЕВР трябва да обяви новите цени на тока и парното за домакинствата, като прогнозите са двойно поскъпване.

Промени в данъчните ставки доскоро не можеше да се правят, защото нямаше действащ парламент. Служебното правителство обаче твърде късно се сети да започне подготовка за консултации с Брюксел и тепърва да дава мандат на финансовия министър да подготвя искането. Досега това трябваше да бъде сторено, за да може новото Народно събрание в най-бърз порядък да промени данъчния закон, така че от 1 януари сметките на тока и парното за битовите абонати - домакинствата, да се с няколко процента по-ниски.

От прессъобщението на МС не става ясно България за каква ДДС ставка на тока и газа ще преговаря с Брюксел - дали за пълно освобождаване от налога или за 9%, каквото е облагането за туризма от край време, а заради пандемията бе въведено през 2020 г. и за ресторантьори, книги и бебешки храни.

Не е ясно също и колко време отнема въпросната консултация с Европейската комисия. Като знаем колко тромави са тези процедури, напълно е възможно да се проточи месец-два и точно в най-големите студове много домакинства да са изправени пред невъзможност да се отопляват. Прогнозите на експертите са за успокояване на цените на енергийните ресурси напролет.

В сряда служебният кабинет одобри промени в Закона за ДДС, част от които е продължаване на антикризисната мярка за 9% за ресторантьори, книги и бебешки храни и през 2022 г. По-ниската ставка обаче няма да действа през цялата 2022 г., а "до прекратяване на обявената извънредна епидемична обстановка на територията на страната, свързана с епидемичното разпространение на COVID-19".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари