Интензивни валежи обхващат цялата страна, очакваме сняг за Коледа

6
По планините ще натрупа сняг, но трябва да се внимава, тъй като има лавинна опасност
По планините ще натрупа сняг, но трябва да се внимава, тъй като има лавинна опасност

По планините ще натрупа сняг, но трябва да се внимава, тъй като има лавинна опасност

Облачно с превалявания от дъжд е времето през последните дни. Температурите също се понижиха.

"Днес валежите ще бъдат по-интензивни и ще обхващат цялата страна. В Рила, Пирин и Родопите ще вали сняг. През нощта и в североизточните райони дъждът ще преминава в сняг. Ще има малка снежна покрива в Северна България - между 3 и 5 см. В София валежите ще се усилят следобед, ще преминат в сняг и ще се създаде слаба снежна покрива до 1-3 см", съобщи синоптикът Петър Янков в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

В петък и събота също ще има валежи, като те ще обхващат главно Черноморието и Североизточна България - пътните настилки ще бъдат хлъзгави. По планините ще натрупа сняг, между 40 и 70-80 см ще бъде снежната покрива там, стана ясно още от думите на синоптика.

Всички, които ще пътуват в почивните дни за Източна България, може да минат през северните участъци. В Южна България няма да има сняг, но пътните настилки ще бъдат хлъзгави, предупреди Янков.

Там днес температурите ще бъдат между 3 и 8 градуса, в следващите дни - между 4 и 9 градуса, по Черноморието - 6-7 градуса. В неделя обстановката се подобрява, но на места ще има мъгли и намалена видимост - особено в югозападните райони.

В началото на следващата седмица температурите ще бъдат ниски - от минус 2 до 3 градуса. Очакват ни мъгли и ново заоблачаване с валежи. Очакват се повече валежи и в Южна България.

"Ще има сняг за Коледа, особено по планините. В населените места снежната покривка ще се топи. Очакват се снеговалежи между 18 и 22 декември. За Коледа може да се очаква снежна покрива. В края на коледните празници се очакват превалявания от сняг. Вятърът е по-слаб, няма да се образуват виелици", обясни Янков.

В навечерието на 8 декември синоптикът отправи апел към всички студенти скиори да внимават и да се пазят от забранените участъци, тъй като лавинната опасност е налице.

"Декември ще бъде динамичен по отношение на валежите в Европа. Бих посъветвал сънародниците ни да си останат в България. Най-ниските температури у нас през декември ще бъдат около минус 5 градуса. Има тенденция за по-топли зими, но тази зима ще бъде с повече сняг и по-екстремни температури за Европа. Очакват се повече валежи и по-ниски температури", каза още Петър Янков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари