Инфлацията дърпа имотния пазар нагоре

0
Средно с 10% се е увеличил броят на ипотечните кредити у нас
Средно с 10% се е увеличил броят на ипотечните кредити у нас Снимка: Dunavmost

Средно с 10% се е увеличил броят на ипотечните кредити у нас

Зад прогнозите за спад в цените на недвижимите имоти у нас не стоят задълбочени анализи. Това коментира в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR председателят на Националното сдружение Недвижими имоти Добромир Ганев.

"Първото тримесечие на тази година отново е най-силното спрямо миналите 13 години. По силни са само 2007г. и 2008г. са по-силни. В един момент, когато имаме война, имаме сериозна политическа и икономическа криза и един от месечните попада в тези три месеца, а именно месец март, имаме най-силното тримесечие", посочи той.

По думите му основната причина за това е силният инфлационен натиск върху спестяванията на хората.

"Не намаляват и ипотечните кредити, по официални данни. Средно с 10% се е увеличил броят им", подчерта още Ганев.

Според него успокояване на пазара се очаква.

"След всеки бурен ръст на желание за придобиване на собственост, идва момент, в който има охлаждане. Правителствата и ЕЦБ трябва да предприемат мерки, за да намалят инфлационния натиск върху големи групи граждани на страната, а това предполага мерки, включително увеличаване на лихвените проценти. Това е и един от способите за намаляване на активността", каза още Ганев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Архитект
    България е на едно от първите места в света по собственици на имоти, жилищни или други. Старото строителство има още много живот. Новото е скъпо. Трябва да се намери баланс между финансиране и реалните необходимости на хората. В момента все още надуват ипотечния балон и за това има несъответствия между желания и реалности.
  • 1
    2
    Дрън,дрън
    Само се огледайте колко започнати строежи има с огромен трансперант "Продава се". Продава се целия започнат стоеж, не апартаменти и търговски помещения. Щото сметките са правени преди година-две, ама сега желязото е почти двойно. Имотния пазар е мъртъв.
  • 2
    1
    112
    Пълни глупости ! Пазарът на имотите е спрял ,почти напълно ! Строителството е почти блокирано ,защото трябва да се предоговарят цените ! Банките ,мълчат и чакат развитието на кризата ! Масово се развалят договори за строителство,сключени на зелено.Я всеки читател на публикацията да се замисли, сега би ли си купил имот ? Да ама не !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари