ЕЦБ: Цените на жилищата може да "потънат"

5
Европейската централна банка предупреди за по-нататъшен спад в цените на активите
Европейската централна банка предупреди за по-нататъшен спад в цените на активите

Европейската централна банка предупреди за по-нататъшен спад в цените на активите

ЕЦБ заяви, че скъпият жилищен пазар в еврозоната може да "потъне", ако лихвените проценти по ипотечните заеми се повишат по-бързо от инфлацията.

В своя преглед на финансовата стабилност, регулаторът също така предупреди за по-нататъшен спад в цените на активите, ако икономическите перспективи се влошат в резултат на войната в Украйна или ако инфлацията се окаже по-висока от очакваната.

ЕЦБ, която трябва да повиши основния си лихвен процент през юли за първи път от десетилетие, сега оцени жилищата в еврозоната средно с близо 15% по-скъпи и до 60% в някои страни въз основа на връзката между цените и доходи.

Тя предупреди, че цените на жилищата могат да паднат между 0,83% и 1,17% за всеки 10 базисни пункта увеличение на лихвите по ипотеките след коригиране на инфлацията. „Рязкото покачване на реалните лихвени проценти може да предизвика корекция в цените на жилищата в краткосрочен план, като сегашното ниско ниво на лихвените проценти прави по-вероятно значително движение в цените на жилищата“, се казва в двугодишен доклад на ЕЦБ.

Словакия, Естония и Литва показаха най-бърз ръст на цените както при жилищните имоти, така и при ипотечното кредитиране. Най-голям дълг на домакинствата спрямо БВП се наблюдава в Холандия, Кипър и Гърция.

ЕЦБ повтори призива си за ограничения, като например казване на банките да държат повече капитал, за да защитят собствеността си, но предупреди, че всяко действие трябва да се прецени спрямо геополитическите рискове, породени от конфликта между Русия и Украйна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Asан
    Ние сега не разбрахме с миллета ще поскъпне ли, ще намали ли цената
  • 0
    2
    Ретри
    Гледам няма коментари на брокери, и на привърженици на сега е момента за Апартамента. Що така?
  • 5
    1
    любопитен
    А България къде е в тази класация - безумно скъпи имоти при намаляващо население и огромно по и размери строителство. Единственото ниско в цялата работа е ниското качество и лошото проектиране - както интериорно, така и инфраструктурно. Когато строителните фирми и агенциите за недвижими имоти почнат да продават апартаментите за 1 лев, с цел да се освободят от данъци и други такси, мога и да се замисля за един апартамент.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари