Има нещо, което прави настинката още по-съсипваща

0
Една настинка може да ни съсипе не само физически, но и психически. Ето защо и как
Една настинка може да ни съсипе не само физически, но и психически. Ето защо и как

Никой не обича да е болен. Една настинка може да ни съсипе не само физически, но и психически.

Едно скорошно проучване доказа и още нещо — настинките могат да са още по-съсипващи за онези, които се чувстват самотни. "Мислим, че това е важно, особено заради икономическата тежест, свързана с обикновената настинка", заявява психоложката Анджи Лирой от университета Райс в Хюстън, един от авторите на изследването, пише Факти.бг.

Учените събрали група от 159 доброволци, несемейни на възраст от 18 до 55 г., които умишлено били заразени с хрема чрез капки за нос.

Те попълнили стандартни въпросници за психичното им състояние, с цел да бъде оценено чувството им за социална изолация. Учените открили, че хората, които определили се като самотни, заявявайки, че усещат по-слаба социална подкрепа, имат по-тежки симптоми на настинка, за разлика от други, които се чувствали по-интегрирани в обществото.

Данните нямали нищо общо с броя на хората, с които общували субектите, а с това до колко техните контакти са пълноценни.

"Този доклад е свързан с качеството на връзките, не с количеството им. Може да си в стая с много хора и да се чувстваш самотен. Това възприятие е важно при симптомите на настинка", допълни Лирой.

Експертите съветват да изградим и поддържаме социалните си контакти и връзки, за да не се чувстваме много зле, когато боледуваме.

Източник: Факти.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари