Илон Мъск ще предостави отворен код на чатбота Grok

0
Враждата му с OpenAI се задълбочава
Враждата му с OpenAI се задълбочава Снимка: AP

Враждата му с OpenAI се задълбочава

Илон Мъск заяви, че ще направи своя чатбот Grok, конкурент на ChatGPT, с отворен код, докато враждата му с OpenAI се задълбочава, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Мултимилиардерът представи Grok в края на миналата година, докато се опитва да настигне OpenAI, за чието създаване помогна през 2015 г., като осигури ключово финансиране в началото на дейността ѝ.

Няколко години по-късно той напусна OpenAI, а миналата седмица подаде шокиращ съдебен иск срещу компанията за нарушаване на първоначалната ѝ мисия с нестопанска цел да направи изследванията на изкуствения интелект достъпни за всички.

"Тази седмица @xAI ще отвори кода на Grok", заяви Мъск в публикация в X, влизайки в един от горещите философски дебати в Силициевата долина за бъдещето на изкуствения интелект.

Инвеститорите в технологии все повече се разделят на два лагера по отношение на развитието на ИИ и начина, по който технологията трябва да напредне.

От една страна, компании като Мета подкрепят системата с отворен код, при която изследователи и други компании могат да получат достъп до вътрешните механизми на технологията, за да разработват нови продукти или иновации.

През декември Meta, IBM и десетки стартиращи компании и изследователи стартираха алианс в защита на по-отворен и съвместен ИИ, опасявайки се, че регулаторите ще затворят пътя към този метод.

От друга страна, OpenAI и Google подкрепят по-високо ниво на секретност, за да защитят технологията от лоши участници и да печелят пари, за да възстановят високите изчислителни разходи, необходими за изграждането на водещите им инструменти в индустрията.

Малко след като подаде иска, Мъск заяви в публикация, че ще се откаже от делото, ако OpenAI промени името си на ClosedAI.

Мъск е един от малкото инвеститори в света с достатъчно дълбоки джобове, за да се конкурира с OpenAI, Google или Meta в областта на изкуствения интелект.

Изграждането на модел на ИИ в същия мащаб като тези компании е свързано с огромни разходи за изчислителна мощност, инфраструктура и експертиза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари