Илин Димитров брани 9%-на ставка на ДДС за ресторантьорите

0
Секторът изсветля - декларира два пъти повече приходи и печалба, обяви министърът на туризма
Секторът изсветля - декларира два пъти повече приходи и печалба, обяви министърът на туризма Снимка: Фейсбук

Секторът изсветля - декларира два пъти повече приходи и печалба, обяви министърът на туризма

Служебният министър на туризма Илин Димитров се обяви за запазване на ниската, 9%-на ставка на ДДС за ресторантьорите. Според него връщането на 20%-ия налог ще бъде грешка, която застрашава сектора от фалити.

Димитров защити ресторантьорския бранш на фона на дебатите, които се водят от политици, икономисти и финансисти как да бъде свита огромната дупка в бюджета. Самият служебен финансов министър Росица Велкова призова да бъде възстановено облагането с 20% ДДС за някои стоки и услуги, които получиха преференция по време на ковид-пандемията и последвалата висока инфлация, пише вестник СЕГА.

"Ако парламентът реши да върне 20% ДДС за ресторантите, то депутатите ще трябва да обяснят защо фалират механично бранша. Това не се прави сега преди сезона", заяви Димитров пред БНР.

По думите му от свалянето на данъка е работеща мярка, която е изсветлила ресторантьорския бизнес. Това показвали и данните на НАП - заведенията правили двойно повече приходи отпреди пандемията и плащали два пъти повече данък печалба.

Действително данни на НАП показват, че оборотите на заведенията са скочили двойно през 2022 г. в сравнение с предковидната 2019. Двойно по-висока се очертава и печалбата за 2022 г., ако се съди по авансовите вноски на фирмите. Например оборотите на ресторанти и заведения за бързо хранене през 2019 г. са били 2.222 млрд., а на баровете и кафенетата - 581 млн. лв. През 2022 г. те вече скачат съответно на 3.584 млрд. лв. и 727.2 млн. лв. В същото време платеният от заведенията за хранене данък печалба преди пандемията е бил 18.9 млн. лв., а през 2021 г. е 42.6 млн. лв. За питейните заведения ръстът е от 5.4 млн. лв. през 2019 г. на 8.1 млн. лв. данък печалба през 2021 г.

Причината за нарасналите обороти обаче може да са доста по-високите цени за консумация в заведенията в сравнение с 2019 г. А силният ръст на печалбите се дължи на разликата, която влиза в джоба на ресторантьорите от намаления от 20 на 9% ДДС. По-ниската ставка, въведена в средата на 2020 г., по никакъв начин не бе отразена в цената на услугата за крайния потребител.

Министър Димитров изрази увереност, че вдигането на ДДС за ресторантьорите няма да се случи. Той обясни, че е провел срещи с парламентарните групи и с тях са обсъждали точно тези 9%. Още в предизборните си кампании, политическите сили обявили, че няма да вдигат данъка. Освен това всички държави около нас, с които се конкурираме за туристи, имали ниски ставки за ресторантьорските услуги.

"Ако все пак се стигне до премахването на 9% ДДС, то това трябва да стане с ясен времеви хоризонт. Примерно да се каже, че следващите две или три години ДДС ще бъде възстановен на 20%. Защото в средата на сезона това е невъзможно - вече има обвързани плащания, има подписани договори", каза Димитров.

В същото време министърът на туризма призова, ако се стигне до гласуване на нов бюджет в Народното събрание, да бъде завишен бюджетът за туристическа реклама на страната. От край време Димитров обяснява, че България трябва да харчи поне 100 млн. лв. за реклама. В момента годишният бюджет е 18 млн. лв.

"Ще се борим за повече пари за реклама, но това да става стъпаловидно и да е обвързано с резултати. Примерно, ако се завиши ресурсът с 10 млн. лв. тази година, да се види какъв е ефектът от тях - дали се е отразило на брутния вътрешен продукт и едва тогава да се пристъпва към следващо увеличение", обясни Димитров.

Служебният министър на туризма очаква това лято той очаква това лято от 5 до 7% ръст на сектора в сравние с предковидната 2019 г. "Взехме си поука миналата годината и вече рекламираме по по-различен начин - рекламираме в държавите около нас, които са в същата геополитическа ситуация, т.е. в близост до военни действия", каза Димитров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    123
    Е... при двойно вдигане на цените е нормално да се удвои оборота. Т.е. мярката с 9% нищо не е изсветлила, а просто 11% влизат в джоба на ресторантьорите
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари