Идните поколения са негодни - затлъстяват и имат заболявания

0
Децата ни водят негативните класации по затлъстяване в ЕС
Децата ни водят негативните класации по затлъстяване в ЕС Видео: BULGARIA ON AIR

ЕС отпуска близо 3 млн. евро за полезна храна и напитки за българските училища.

Средствата са предвидени за плодове, зеленчуци и мляко за учениците. Децата ни водят негативните класации по затлъстяване в ЕС, а фитнес инструкторът Цвета Капитанова е категорична, че трябва да има стабилна държавна политика в тази насока.

"В един момент ще се окаже, че тези поколения са негодни за нищо - ще имат по-кратък живот от родителите си, ще имат много заболявания. Тенденциите са много страшни. Смята се, че от затлъстяване вече умират повече хора отколкото от глад", предупреди тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Eкспертът по хранене и диетика проф. Донка Байкова посочи, че от 2007 г. съществуват подобни инициативи - училищен плод, чаша мляко в училище... По думите й обаче, през годините програмите са се опорочили и вместо чаша мляко и плод се е давала огромна закуска, в която няма нищо.

"Децата се отвратиха. Нещо повече, българските деца станаха по-пълнички. Това не е за нахранване, а за създаване на хранителни навици, за поддържане на добър здравословен статус. Ако се развият болести, след това всички плащаме огромна социална цена", коментира проф. Байкова в "България сутрин".

Според Цвета Капитанова до голяма степен отговорността е на родителите, които трябва постоянно да информират детето си. Тя е на мнение, че проблемът е много по-мащабен и здравословното хранене трябва да се наложи в обществото като стил на поведение.

Капитанова добави още, че има много училища, които не разполагат с база, за да провеждат ефективно часовете по физическо възпитание, което също е част от проблема със затлъстяването.

Източник: BULGARIA ON AIR
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Името ми на японски е Биралочи Яко.

Харесай Дунавмост във Фейсбук