Кой, кога и защо реши при задаващ се пик на COVID-19 да раздава храни на учениците

0
"Грижим се за българските фирми"
"Грижим се за българските фирми"

В последните две седмици беше направена сложна организация за раздаването на плодове, зеленчуци и млечни продукти (сирене и кашкавал) на децата от училищата и детските градини по схемите "Училищно мляко" и "Училищен плод".

Двете схеми осигуряват с европейско финансиране безплатна здравословна храна за учениците от 1 до 4 клас и децата в предучилищна възраст.

В нормална ситуация децата получават здравословните продукти всеки ден в училищата и градините. Сега, когато образователните институции са затворени, родителите им трябваше да вземат еднократно цялото количество храна, предвидено за периода на извънредното положение - от 13 март до 13 май. Немалко родители, учители и директори обаче се оплакаха публично и в затворени групи в социалните мрежи, че е избран крайно неподходящ момент - докато броят на заболелите се увеличава все повече, а щабът за борба с коронавируса предупреждава, че се върви към втори пик, пише Дневник.

Немалко родители са избрали да следват стриктно призивите за социална изолация и не са взели продуктите. Други пък са се отказали от благородни подбуди, след като са информирани, че невзетите храни ще бъдат дарявани чрез Агенция "Социално подпомагане" на хора в нужда. Впоследствие обаче се е оказало, че агенцията няма да съдейства и въпросът как и към кого да се насочат отказаните продукти е оставен изцяло в ръцете на директорите на учебните заведения.

"Грижим се за българските фирми"

На 14 април изпълнителният директор на Държавния фонд "Земеделие" (ДФЗ) Васил Грудев изпраща писмо до образователния министър Красимир Вълчев и земеделския министър Десислава Танева.

В писмото, с което "Дневник" разполага, накратко се разяснява какво трябва да се случи - всички продукти за периода от 13 март до 13 май да се доставят в учебните заведения еднократно, като от млечните продукти се раздават само кашкавал и сирене. Изтъкват се причините - това се прави сега "в отговор на апела на Европейската комисия за подпомагане на малкия и средния бизнес в условия на пандемия" и за "минимизиране на загубите на българските производители и търговци, както и за по-лесното възстановяване на българската икономика". Грудев се надява това да е и "стъпка в правилната посока за запазване на доверието от страна на бизнеса към държавата".

На фона на заявката, че до масовото раздаване се прибягва сега, за да бъде подкрепен бизнесът, от ДФЗ казаха пред "Дневник", че не са съкратили сроковете за разплащане с доставчиците по училищните схеми и те ще получат парите си до три месеца след подаване на заявката за плащане и извършване на нужните проверки. С други думи, ако продуктите са доставени на 23 април и на 24 април е подадена заявка за плащане (в момента заявките се правят в срок от 10 работни дни след извършване на доставката), парите могат да се появят в сметката на фирмата на 24 юли.

За организацията и нераздадената храна

Потърсени за коментар, от просветното министерство казаха пред "Дневник", че за тези схеми отговаря ДФЗ и затова в случая не могат да направят нищо повече от това да предадат указанията на фонда и да поискат от директорите на училища и детски градини да ги следват. Проследяването на събитията обаче показва, че на 15 април един от зам.-министрите на просветата препраща писмото на Грудев до регионалните управления по образованието, които от своя страна имат грижата да уведомят директорите по места за организацията, която следва да създадат. Управленията обаче дават и конкретни инструкции и препоръки как точно да постъпят директорите.

В София например началникът на регионалното управление Ваня Кастрева изпраща писмо до всички директори на училища и детски градини, включени в схемата, със следните указания:

родителите лично да получат продуктите в училищата; да се спазват изискванията за работа в условията на извънредното положение - дезинфекция и предпазни средства за персонала, зает с раздаването; без струпване на хора; при спазване на дистанция и пр. Тя уточнява, че при отказ на родителите да получат продукти директорът самостоятелно или с помощта на Агенция "Социално подпомагане" (АСП) трябва да предостави продуктите за деца от социално слаби семейства.

Пред "Дневник" Кастрева заяви, че е съгласувала действията си с Агенция "Социално подпомагане" (АСП), но оттам ѝ обяснили, че могат по-скоро да съдействат с идеи и препоръки за даряване на храна за структури и организации, отколкото на конкретни хора и семействата, защото не искат да раздават лични данни, адреси и телефони на хора в нужда.

От АСП обясниха, че на 16 април на териториалните ѝ поделения е указано "в случай на необходимост да съдействат на регионалните образователни управления, като предоставят информация за семейства с деца в училищна възраст, за които в дирекциите има индикации, че същите се намират в затруднено материално положение, свързано с лишения". Оттам съобщиха и че в София неполучените храни са предоставени като дарение на социални услуги за деца (центрове за настаняване от семеен тип и кризисни центрове).

Междувременно в същия ден шефът на ДФЗ Васил Грудев прави някои уточнения в ново писмо до образователния и земеделския министър. В него той обяснява, че ако част от децата или учениците не могат да получат полагащите им се продукти, е "целесъобразно" храната да се разпредели на останалите деца и ученици от учебните заведения. 16 април обаче е последният работен ден преди великденските празници и писмото стига до регионалните управления чак след Възкресение. В столичното управление то е заведено с входящ номер едва на 21 април, но кога точно инструкциите са стигнали до директорите в София не е известно. Едва на 22 април правителството прие постановление, в което даде общи инструкции как да бъдат транспортирани и раздавани храните.

Родители търсели на кого да дарят храните

"Дневник" разговаря с учители и директори на детски градини и училища в София и Враца, след като и в двата града се чуха доста критики за раздаването на храните насред извънредното положение. Родители и директори в София разказаха, че при веднъж направено съобщение, че отказаните храни ще се раздават чрез АСП на нуждаещи се, много хора са декларирали, че няма да вземат пакетите си и това довело до трудности.

Директорка на детска градина в София, която пожела анонимност, коментира, че след като не е получила съдействие от "Социално подпомагане" за даряването на храните, се е наложило да помоли родителите да дойдат и да вземат пакетите, независимо дали ги искат. Първоначално голяма част от родителите се отказали, за да стигнат храните до хора, които имат по-голяма нужда. В крайна сметка, след като се разбрало, че АСП няма да съдейства, на 22 и 23 април родителите масово взели продуктите - сирене и краставици, а част от тях се организирали сами и дарили пакетите на приюта на отец Иван в Нови хан и на социална институция и църква близо до градината.

Друг директор на столично основно училище, също пожелал анонимност, пък изтъква, че за да се прави раздаването на храни точно в този момент, би трябвало да има сериозна причина. Той не вижда логика да се иска от толкова много родители да ходят до училището в условията на пандемия, а директорите да се чудят как да създадат организацията при забрана за струпване на повече от двама души на обществени места.

Преди дни директорът на ОУ "Васил Левски" във Враца Румен Петков, който е и председател на образователната комисия в общинския съвет, публично критикува схемата и обяви пред "Нова телевизия", че в неговото училище храна няма да се раздава.

От друго училище в града разказаха пред "Дневник", че са успели да раздадат цялата храна, но и там някои от родителите са се отказали, други са взели повече от един пакет, а част от количествата вече е дарена от група родители на една от местните социални институции за деца. И там е имало въпроси от родители и учители: "Защо сега?", "Нужно ли е?", "Не може ли да бъде направено след края на извънредното положение?".

Директорът на 119 СУ "Академик Михаил Арнаудов" Диян Стаматов коментира пред редакцията, че още миналата седмица е съобщил на родителите на децата от 1 до 4 клас, че ще трябва да получат пакет сирене. Едва 15% от тях са изявили желание да вземат полагащото им се. Впоследствие е изпратил писмо и до родителите на учениците от 5 до 12 клас, които принципно не са включени в схемата, и около 30% от тях са казали, че искат сиренето. Сега ще бъде изпратено поредно писмо - всички, които вече са взели пакетите си, ще бъдат информирани, че могат да получат още, ако искат.

Стаматов обаче е убеден, че продуктите трябва да стигнат до тези, за които са предназначени - децата от неговото училище, и не смята да организира даряване на останалата храна..

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари