Европа настоява за по-здравословна храна в училищата у нас

0
Важно е да предпазим децата от затлъстяване, защото вредната храна води до хронични заболявания
Важно е да предпазим децата от затлъстяване, защото вредната храна води до хронични заболявания

За по-здравословни менюта в училищата и в детските градини настояха европейски експерти по време на Конференция за здравословното хранене.

Събитието е част от Календара на Българското председателство на Съвета на министрите на здравеопазването, съобщава Бтв.

Според менюто на 99-та целодневна детска градина в столицата до края на тази седмица децата ще се хранят с крем супи, с пилешко месо, задушено зеленчуци. Следобеднато им здравословна закуска е от печена ябълка.

Първите "седем" са важни и за изграждането на здравословни навици на хранене. В тази детска градина имат вътрешен правилник за здравословно меню – всеки първи вторник на месеца храната е специална.

Менюто на децата се изготвя по специален рецептурник, утвърден от здравното министерство.

Според световната статистика всяко трето дете е с наднормено тегло.

От изключителна важност е децата да се хранят здравословно и да ги предпазим от затлъстяване, защото вредната храна води до хронични заболявания. Проблемът има и икономически аспект – 70% от парите за здраве в Европа отиват за лечение именно на хронични заболявания”, заяви Джон Райън.

На дискусията срещаме и учениците Александър и Венелин, които са автори на приложение за откриване на консерванти в храните. Правим експеримент с детско сокче:

Като резултат от сканирането ни излезе лимонена киселина. Ако човек приема много Е330,т.е. лимонена киселина, това крие риск за нарушаване на зъбния емайл”, обясни Венелин Чакалов.

От днес се разпространява и специален клип, посветен на здравословното хранене.

По време на дискусията се обсъдиха и варианти да се ограничи рекламата на храни, които не са здравословни за децата, както и да се забрани участието на деца в подобни реклами.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Името ми на японски е Биралочи Яко.

Харесай Дунавмост във Фейсбук