И моловете зоват да бъдат отворени час по-скоро

0
Осигуряваме прехраната на семействата на над 30 000 души
Осигуряваме прехраната на семействата на над 30 000 души Снимка: Dunavmost / архив

Осигуряваме прехраната на семействата на над 30 000 души

Моловете да бъдат отворени час по-скоро призоваха от Българската асоциация на ритейл центровете.

"През последните предизвикателни 12 месеца за цялата страна, големите търговски центрове положиха необходимите ежедневни грижи в отговор на всички предписания на институциите, за да гарантират безопасността на своите клиенти и служители. Всичко, което беше поискано от страна на здравните власти и е комуникирано като условия за социална дистанция и ограничаване на заболеваемостта, е изпълнено. Всеки един затворен ден идва с цена, която не всеки може да заплати. Ние също имаме право да работим при равни условия с другите бизнеси. Да продължим да бъдем затворени вече не може да бъде опция за нас“, заяви Манол Гойгаджиев, председател на Българската асоциация на ритейл центровете.

Подобно на ресторантьорите, представителите на големите търговски центрове също настояват, че до момента няма научни доказателства и изследвания, които установяват, че в тези обекти предаването на заразата е по-голямо, отколкото във всяко друго място за пазаруване, което не е затворено със заповед и в настоящия момент.

Засега обаче от браншовата асоциация не възнамеряват да излизат на протест заради неяснотата кога отново ще заработят. Премиерът Бойко Борисов загатна по време на брифинга на Националния оперативен щаб в четвъртък, че е възможно първо да се отворят само магазините в моловете, а по-късно и заведенията за хранене, ако епидемичната обстановка позволява.

Собствениците на молове и търговците в тях се смятат за дискриминирани по отношение на големите търговски вериги, в които също има струпване на хора.

"Организираният и стриктно спазван режим на работа на търговските центрове, поставящ като приоритет противоепидемичните мерки, ще позволи на клиентите да пазаруват спокойно и удобно - без струпвания и със строг контрол на потока от хора. Охраната на всеки търговски център следи ежеминутно за спазването на реда и въведените ограничения за безопасност на всички посетители – предимство и усилия, които не бива да бъде пренебрегвани. Следват се всички необходими мерки за безопасност, базирани на най-добрите световни практики, както и стриктните правила за дезинфекция и осигуряване отлична циркулация на въздуха в общите помещения", уверяват от асоциацията.

Оттам подчертават, че моловете в България осигуряват десетки хиляди работни места и представляват платформа за развитие и инвестиции на стотици други бизнеси, които също търпят загуби от тяхното продължително затваряне.

Ето и цялото писмо на БРА:

ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РБЪЛГАРИЯ
Г-Н ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ, ВИЦЕПРЕМИЕР
Г-Н КИРИЛ АНАНИЕВ, МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ
Г-Н ЛЪЧЕЗАР БОРИСОВ, МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА
ОТНОСНО: Спасяване от фалит на сектор „търговия“чрез незабавно отваряне на търговските центрове  

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИНБОРИСОВ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДОНЧЕВ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН АНАНИЕВ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН Л. БОРИСОВ,  

Българска Ритейл Асоциация е сдружение на над 100 търговци, опериращи магазини на дребно в страната и осигуряващи хляб на семействата на над 30000 души. Предишната вълна на коронавируса остави сектора в обективна невъзможност да покрива непрестанния поток от парични задължения – към търговски центрове, банки, кредитни институции и към бюджета на държавата. Някои не успяха да се преборят още тогава и приключиха с бизнеса си, оставяйки стотици семейства разтревожени и обезпокоени за утрешния ден, лутайки се за нови решения, като старите финансови задължения още висят като неплатени, причинявайки им допълнителни психически (и/или физически) страдания. Подкрепата на държавата по програмите за подпомагане на малки и средни предприятия, „Запази ме“ или 10% от намаленият оборот, или бяха крайно ненавременни, за да спасят едни, или бяха крайно недостатъчни, за да помогнат на други, или не достигнаха изобщо до трети. Все още очакваме изплащането по последните мерки с 10-те %.Секторът „търговия надребно“ е не по-малко засегнат от останалите колеги, заети в браншове като заведения и услуги, даже напротив – на колегите от ресторантьорството, освен20%, бе предоставена и възможността за някакви доходи чрез извършване на доставки на храна. На ритейл сектора не бяха дадени тези възможности. Нещо повече, предходното затваряне месец март доведе до невъзможността да се продаде пролетната колекция, което доведе до липсата на оборотни средства, с които да се закупи новата колекция. Тези, които успяха да го направят, изпуснаха зимния сезон и най-вече коледните продажби, което е пагубно за сектор като търговията. Освен това нашите членове и търговските центрове инвестираха огромни средства - от порядъка на няколко десетки милиона - за дезинфекция, лични ихигиенни предпазни средства, специализирани филтри и лампи, реорганизация на движението в търговските центрове, допълнителен персонал за хигиенизиране и още куп други мерки далеч отвъд изисканите по стандарт. Въпреки това, чрез затварянето на моловете първи и отварянето им последни на обществеността е насаждано убеждението, че те са едва ли не най-опасното място в градовете, а това е допълнителна отрова за и бездруго едвам дишащия сектор. Господа управляващи, досега сектор търговия е осигурявал основна част от приходите на държавата във вид на данъци, такси, осигуровки и препитание на хиляди хора. Продължава да го прави и към днешна дата, тъй като нямаме опрощаване на нито лев от данъци, такси, кредити, наеми или различни други финансови тежести, които лишават от сън хиляди семейства в този момент, въпреки че в предходно писмо от 25.11.2020 настоявахме, с цел да се осигури поне частична ликвидност на търговците, да бъдат разсрочени банковите им кредити, както и за помощ под формата на отсрочване на данъци и/или отсрочване на социалноосигурителни вноски.

Ето защо настояваме за:

1.     Незабавно отваряне на търговските центрове
Така поне оцелелите ще се опитат да завъртят колелото отново. Да не забравяме, че те имат нужда от подготовка, затова и навременното предупреждение от страна на властите е ключово, въпреки че колегите са свикнали да работят в несигурност и при постоянно променящи се регулации.

2.     Преразглеждане на досега поставените мерки, тъй като:

- 10% са крайно недостатъчни, за да покрият и част от текущите разходи на бизнеса. Няма търговец,който да може да оцелее с подобна помощ. В предишно писмо към вас (25.11.2020) настоявахме държавата да поеме разходите за наем, ток, вода, отопление, както и 100% от дължимите трудови възнаграждения на заетите лица по трудов договор, здравните и социалните им осигуровки. Всичко, което получихме, е едва 10% отспада на оборота!
- По мярката „Запази ме“ не могат да се ползват всички онези служители (доставчици на стока, изготвящитеграфици и т.н, счетоводители, ТРЗ), които са пряко свързани с дейността на магазините, но не работят директно в тях. Те остават в тежест на работодателя, и за тях държавата не е помислила по никакъв начин.
- Има бизнеси от сектор търговия на дребно като фризьорските салони, които останаха извън рамките на помощта, а те също имат обекти в търговските центрове.
- Силно засегнати са и онези обекти в моловете, които останаха отворени, тъй като спадът на оборотите им стига и до 90%, а те плащат пълни разходи за наем, режийни и т.н, а не могат да разчитат на никаква помощ. В предишното писмо настоявахме при заразен персонал, който има доказан положителен тест за Ковид-19, магазините да могат да се самокарантинират и сами да затворят обекта, като в този случай бъдат подпомогнати от държавата като принудително затворените бизнеси. Това не се случи.

3. Незабавно изплащане на помощта на одобрените търговци. Дори тези от тях, които са подали документи в първия ден от отварянето на програмата 10%, не са получили нито помощта, нито информация за това кога ще се случи това.

4. Подемане на национална кампания за осведомяване на обществеността относно, бихме ги нарекли, драконовите мерки за безопасност и дезинфекция на търговските центрове, за да се промени психологическата нагласа, че моловете са опасни, заразни места. Разбира се, ние и нашите колеги от търговските центрове сме готови да покажем доказателства за гореспоменатото, предоставяйки достъп до техниката за дезинфекция, или документи за филтри, УВ лампи и всички останали средства за безопасност.

От името на Българска Ритейл Асоциация и нашите членове апелираме да разгледате настоящото писмо с огромна сериозност и отговорност, и да се отзовете на сигналите ни час по-скоро, защото... просто не разполагаме с повече време! С уважение, Рая Попова Генерален Секретар на Българска Ритейл Асоциация Executive Board Bulgarian Retail Association

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Любов е, когато около теб има сто жени, а ти мислиш само за пет, шест...

Харесай Дунавмост във Фейсбук