Търговци бягат от моловете, но наемите не падат

0
В същото време се наблюдава огромен спад на новооткрити магазини
В същото време се наблюдава огромен спад на новооткрити магазини Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Investor Media Group

В същото време се наблюдава огромен спад на новооткрити магазини

Заради ограниченията да работят и намалените обороти все повече търговци и ресторантьори освобождават помещения в молове и на оживени улици в градовете. В София делът на свободните площи в търговските центрове през втората половина на 2020 г. е около 8-9% при 5% година по-рано, информира консултантската компания Cushman & Wakefield Forton, предава вестник СЕГА. След приключването на втория локдаун се очаква процентът на освободените търговски площи в столицата да е по-голям. 

В същото време се наблюдава огромен спад на новооткрити магазини. През 2020 г. в търговски центрове са били заети 38 600 кв. м нови площи, което е 57% по-малко спрямо предходната година. 

Понижение на наемите в моловете и на големите търговски улици след втория локдаун обаче почти не се наблюдава. "След слабото си понижение към средата на годината офертните наеми в моловете са стабилни през последните месеци", посочват от Cushman & Wakefield Forton.

На главните търговски улици в София исканите цени за първокласна площ са колкото през лятото - 36 евро/кв.м и 50-55 евро/кв.м на бул. „Витоша“. Все пак през първата половина на 2020 г. имаше около 10% намаление на наемите. Сега някои търговци получават временни отстъпки от наемодателите.

Вторият локдаун през декември спря експанзията на част от наемателите и отложи отварянето на вече планирани, напълно оборудвани и заредени обекти. Същевременно нарастващият брой овакантени помещения представлява възможност за някои търговци да разширят присъствието си на локации, които не са били достъпни допреди година. Вече наблюдаваме редица подобни случаи”, казва Иван Граматиков, мениджър „Търговски площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Той посочва, че не всички търговци са засегнати от пандемията. Сред най-пострадалите са заведенията, търговците на аксесоари за пътуване, официални облекла и всичко свързано с работата в офис. Почти без отражение са бързооборотните вериги, магазините за спортни стоки и за стоки за дома.  

За разлика от моловете ритейл парковете се радват на растяща популярност в София и големите областни градове. Става дума за пространства, в които има два или три големи магазина за техника, мебели, строителни материали или хранителни стоки с общ паркинг и множество по-малки търговски обекти. Само за последните няколко месеца три средноголеми проекта отвориха в Шумен, Ямбол и Дупница, а други са процес на развитие или планиране. С тези откривания общият обем на ритейл парковете в цялата страна достига 184 800 кв. м. Този формат е предпочитан от магазините за бързооборотни стоки и от дисканут веригите като начин за експанзия извън големите градове.

Наемите в ритейл парковете остават без промяна – в София те са между 8 и 10 евро на кв. м, докато в останалите градове варират между 7 и 9 евро на кв. м.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Сине, не тичай след всяка фуста в Шотландия сме...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари