Христо Иванов: Всеки се държи като хан Аспарух, все едно държавата започва от него

0
Виждаме един провал на консултациите, което е безотговорно, заяви председателят на ДБ
Виждаме един провал на консултациите, което е безотговорно, заяви председателят на ДБ Видео: БНР

Виждаме един провал на консултациите, което е безотговорно. Тези консултации трябваше да се случат и трябваше да бъде дадено достатъчно време на партиите

Това коментира пред журналисти в парламента Христо Иванов, председател на ПГ "Демократична България" във връзка с обявения от президента край на консултациите с политическите сили за връчване на мандат за съставяне на кабинет в рамките на този парламент, предаде БТА.

Иванов посочи, че конституционната цел на тези консултации е да се намери изход от политическата криза. "Търсенето на този изход не може да върви по график, хайде всички на плаца в първия възможен момент", коментира Иванов. Той посочи, че именно от тази гледна точка смята, че това е била провалена конституционна възможност.

Относно решението на "Продължаваме Промяната" и "БСП за България" да не отидат на консултациите при президента, Иванов каза, че въпросът не е просто да се отиде.

"Въпросът е да има условия за това някакви процеси да протекат, някакви разговори между всички участници да се случат и на база на това да се намери решение, а не просто да се отметне някакъв ритуал. Тези разговори не са ритуал. Те преследват конкретна цел. Ако мандатоносителят има нужда от повече време – няма никаква конституционна необходимост това време да бъде отказано", заяви Иванов.

Председателят на ПГ ДБ коментира, че тези консултации, в тази изключително сериозна ситуация, са били важен шанс да се възстанови диалога. По думите на Иванов именно този шанс е пропуснат.

Аз в момента разсъждавам какъв е шансът да се състави кабинет в по-следващия парламент. Вие виждате ли някакви рационални допирни точки. Всеки се държи като Хан Аспарух, все едно държавата започва от него. От това няма да излезе управление – не го виждам и не го виждам и в рамките на следващия парламент, посочи Иванов.

Относно консултациите на ДБ довечера с "Продължаваме Промяната", Иванов заяви, че очаква визията на мандатоносителя за това как ще се развият нещата. Техен е мандатът, така че очакваме по-скоро да чуем тяхната визия, добави той.

На въпрос за съвместно явяване на предстоящите избори с представителите на ПП, Иванов посочи: "Тангото изисква двама. Това, което аз разбирам е, че нашите избиратели го очакват и ние още на миналите избори направихме такова предложение. Тоест от наша страна вратата за такъв разговор е отворена".

Иванов бе категоричен, че по време на консултациите с ПП ще изразят готовността да подкрепят всякакво рационално усилие, за да се изкара страната от тази криза. Относно възможни персонални промени в кабинета, Христо Иванов бе категоричен, че има твърде голямо фокусиране върху персоните. Ние навлизаме все по-дълбоко в състояние на неуправляваемост на страната – на кризи върху кризи и лично аз смятам, че е добре всички ние, политическата класа, ясно да видим тази ситуация и леко да се уплашим и като се уплашим, лекичко да преминем в малко по-висока степен на отговорност за това какво приказваме, върху какво се фокусираме, и първото от нещата, които е добре да изключим е силното персонализиране, добави той.

По думите му е добре "средношколските отношения" между политиците да спрат. От тази гледна точка ние персонални изисквания няма да поставяме. Страната трябва да има управление – не каквото и да било, а евроатлантическо, ясно е, че трябва да има превъоръжаване, ясно е, че трябва да говорим за това как да излизаме от енергийна зависимост, защото зависимостта от "Газпром" има политическа цена, не просто икономическа, каза Христо Иванов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    6
    sal
    И все пак ристюфците се оказаха продажни национални предатели - ходи до френското посолство, за да продадеш българския национален интерес на франция! ЕС щели да са гарант, смешко, гарант на какво да са?! Договор между две държави има подписан, като само едната не го спазва, а ти се съгласи при неспазен договор да се продадеш! Ако зависеше от този продажник - ристфците - освен аец, тец, но и цялата държава ще продаде, за да угоди на чужда държава! ристю е майкопродавец!
  • 2
    5
    lkiu
    ристюфците и ифайло мирчефците от раждането им сякаш са сукали от соломо праси - оттогава до ден днешен са българофоби/русофоби! ристюфците и ифайло мирчефците са хибриди на нпо-тата на цру на сащ и прокарват пропаганда - хомосексуални ценности в България! Ако зависеше от тези - досега да са ни направили щат на америка! Продажници са, но не съм изненадан как сънародните ми са се поддали на тези клоуни на америка!!
  • 3
    4
    На кой и кого служиш Христо?
    https://youtu.be/yxFieluqi60 https://youtu.be/yxFieluqi60 https://youtu.be/yxFieluqi60 Кой Христо тИ е цАр и КоЙ Господар,на теб и на всички Вас в народното събрание?, А кой ти е генерал?
  • 3
    3
    До Христо Иванов...
    Абе нали знаеш кой казва https://youtu.be/yxFieluqi60 https://youtu.be/yxFieluqi60
  • 3
    2
    Абе ХРИСТО...
    https://youtu.be/yxFieluqi60 https://youtu.be/yxFieluqi60 https://youtu.be/yxFieluqi60 Къде си тръгнал Ристоооооо Ристоооооооо
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари