Христо Иванов в отговор на ИТН: Изборите ще бъдат зададени от мандатоносителя

0
"Оставаме в очакване, оставаме конструктивни, както и вчера казахме, но поставяме принципни въпроси, на които още не сме получили отговори", каза още Христо Иванов
"Оставаме в очакване, оставаме конструктивни, както и вчера казахме, но поставяме принципни въпроси, на които още не сме получили отговори", каза още Христо Иванов Видео: Фейсбук, Да България

"Не сме се отказали от това отговорно да опитаме да направим всички опити в рамките на първия мандат да бъде излъчено правителство" 

Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти във връзка със скандала с "Има такъв народ", предаде  Агенция "Фокус".

"Последните дни ние участвахме в разговори, както си ги представят "Има такъв народ" и както вчера казах, направихме оценка на парламентарна група и счетохме за необходимо да я споделим. Освен разговорите, имаме и публична отговорност към нашите избиратели и обществото, когато става дума за процеса, който ще доведе до излъчване на правителство и ще отговори на въпроса какво е това правителство. Трябва да кажа, че нито един от принципните въпроси, които вчера поставихме, не получи днес отговор. Ние поставихме въпрос ще има ли ясно поет политически ангажимент по отношение на определени политики или просто ще продължим да водим раздумки. Поставихме въпроса за важността на хората, които ще бъдат предложени. Използвахме пример, дадохме стандарт с трима души, които получиха огромно обществено доверие, защото именно атакуваха схемите на ДПС. В този смисъл наистина е важно да се следят парите и хора, които самите колеги от "Има такъв народ" са канили. В този смисъл самите те са отчели тези факти. Поставихме фундаменталния въпрос за това формулата, която ще бъде предложена, да има разграничение не просто от ГЕРБ, но и от ДПС. На нито един от тези три въпроси, ние днес не получихме отговор. Видяхме една доста съмнителна, персонална атака, която смесва факти от търговски спор с квалификации от Наказателния кодекс. Надявам се, че това е просто въпрос на неумение от страна на колегите да си формулират тезите. Не получихме отговор на въпросите, които поставихме. Това е така да се каже - въпрос на време. Ние оставаме в очакване - колегите от "Има такъв народ" да покажат състав на Министерски съвет, който предлагат, да дадат формулата и да кажат дали ще има ясни политически ангажименти по конкретни политики", каза Христо Иванов.

"Нека никой не се опитва да ни прехвърля отговорността затова, че не може да формира убедителен състав на Министерски съвет, да даде убедителна политическа формула и да отговори на фундаментални въпроси за структурирането на политическото пространство. Оставаме в очакване, оставаме конструктивни, както и вчера казахме, но поставяме принципни въпроси, на които още не сме получили отговори", каза още Христо Иванов.

Той отговори на въпрос дали тласка страната към нови избори. "Тласкаме страната към това да се излъчи едно уравление, което наистина може да я промени. Ако не можем тук в този парламент, да го излъчим, новите избори, няма да бъдат въпрос на това, че ние сме ги тласнали, а ще бъдат необходимост, защото така функционира демокрацията. Не сме се отказали от това отговорно да опитаме да направим всички опити в рамките на първия мандат да бъде излъчено такова правителство. Ние не сме се отказали от тази своя позиция", каза още Христо Иванов.

Според него вместо да получат отговор от "Има такъв народ", са получили набор от персонални атаки, които не правят чест на никого.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари