Божидар Чеков: Готви се преврат

1
Преломната точка в този неформален анти Герб съюз настъпи, когато Христо Иванов разбра, че в бъдещето правителство на "Има такъв народ", няма да има място за него
Преломната точка в този неформален анти Герб съюз настъпи, когато Христо Иванов разбра, че в бъдещето правителство на "Има такъв народ", няма да има място за него Снимка: Dunavmost, колаж

След два поредни избори политическата стрелба по стълбите на парламента става се по-яростна, но вместо светлина, става все по-тъмно

 Иво Прокопиев предрича нови избори, с надеждата "ДА България" да ги спечели, нещо което никой от "десницата" повече не вярва. Партията "Има такъв народ" събра най-много гласове в България и в чужбина, защото няма нищо общо със статуквото, нищо общо с "обръчите" и "кръговете", които задушават страната. Заслугата, че те първи и единствени биха ГЕРБ, не бе удостоена с почестта, която заслужава. Вместо това "партиите на протеста" не спряха да се подиграват с тяхната неопитност, лош вкус и дори външен вид.

Вярно е, тези нови и неочаквани "победители" не се показаха особено благоразположени към желаещите да работят с тях. Самият Слави Трифонов, верен на ангажиментите си, отказа категорично всякакъв опит за правене на коалиции. Преломната точка в този неформален анти Герб съюз настъпи, когато Христо Иванов разбра, че в бъдещето правителство на "Има такъв народ", няма да има място за него. Подигравките се превърнаха в кал, а намеците в обиди. В медийния поток от помия до "десния" Капитал се нареди и "левия" Сега. Сашо Дончев, на скромния международен панаир "Трите морета", продаде "Овергаз" на една американска фирма и липсата на гъвкавост на момчетата от "Има такъв народ" се превърна в заплаха за неговите бъдещи планове. И не само на него!

"Преврат" се нарича опита да се отклони с всички средства, мнението на избирателите и да им се натрапи друго. Подобен опит заработи в България, след победата на "Има такъв народ". Малки и големи интереси се почувстваха застрашени. След оплюването или дискредитирането на всеки един неин представител, започна политическа обсада, която да им попречи съставяне на правителство. Обидена "ДА България" пусна изтъркания слух за "Турската опасност". Слух благодарение на който Каракачанов натрупа доста имоти, някой от които с "Три тераси".

Трябваше да се попречи на всяка цена ДПС да подкрепи новото правителство. Единствена Корнелия Нинова заговори разумно за търсене на споразумение, защото при едни нови избори, пътя на Герб към властта отново се отваряше. Часове след нейното изказване, служебният министър председател - генерал Стефан Янев се появи на телевизионните екрани, за да даде някакъв урок по демокрация, който може да бъде тълкуван като обоснован бъдещ преврат.

"Политическите процеси не протичат в обичайната си демократична логика"?! - заяви премиерът, преди да продължи "Гражданите имат право да знаят, кой определя постовете в новия кабинет!". Интересна забележка от човек, който е назначен, а не избран и ръководи правителство от министри, които с малки изключение са непознати на избирателите. Добре подготвени те изненадаха приятно с някои от разкритията си. Без Съдебна система и парламентарна подкрепа обаче, постиженията им издишат като спукани балони.

Няколко часа след "Конското" на генерал Янев, Корнелия Нинова забрави за споразумение с "Има такъв народ". Тя се завъртя на 180% и обяви готовността на БСП да предложи "Служебното правителство" за постоянно , ако й бъде връчен мандат. Урокът по демокрация, който изнесе генерал Янев бе намерил своето точното попадение.

Авторското право на тази идея е на Мая Манолова. "ДА България"също нямат нищо против да се сгушат зад "успехите" на Служебните министри, но Нинова спасява първо собствената си кожа и в "Дядовата ръкавичка" на Дондуков 2 няма да има място за всички нагаждачи.

Вкарвайки в крак Корнелия Нинова премиерът Янев се изяви като паркетен генерал, който участва в заговор срещу "Има такъв народ". В тези драматични за България часове, вниманието на хората от президентството изглежда потънало в "задкулисието", далеч от конкретните проблеми на страната: пожари, вода и ток.

Чърчил е казал навремето "Войната е прекалено сериозно нещо, за да бъде оставена на военни!" В политиката е същото.

Божидар Чеков

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари