Христо Иванов: Цацаров ще бъде изпратен в Конституционния съд

0
Подготвя се почвата за избор на нов главен прокурор
Подготвя се почвата за избор на нов главен прокурор Снимка: БГНЕС

"Подготвя се почвата за избор на нов главен прокурор, а Сотир Цацаров ще бъде изпратен в Конституционния съд", коментира в понеделник лидерът на "Да, България" Христо Иванов пред БНР.

"Интересно е това как ще се случи. Вероятно на президента ще му бъде извита ръката да открие процедура и да я държи отворена така, че да изчака края на мандата на Сотир Цацаров. По-интересното е кой ще бъде наследникът на Цацаров. В момента аз бих заложил на Пламен Георгиев (в момента ръководи Комисията за конфискация – б.р.), който доказа, че е лоялен и на Борисов, и на Пеевски. Докато Борисов се занимава с тези пошли имитации, под повърхността остават поредните гнусни злоупотреби с политическа власт и намествания на хора, които са там не за да правят реформи, а за да изпълняват поръчки", допълни Иванов.

Според него БСП също участва в преразпределянето на порциите и нагласянето на поредните зависими хора и изпълнители на поръчки във властта, а вотът на недоверие е само "имитация".

Лидерът на "Да, България" смята, че БСП не е опозиция на ГЕРБ по отношение на борбата с корупцията и по отношение на реформата в съдебната власт. "БСП по никакъв начин не може да твърди, че би направила нещо различно (от ГЕРБ – б.р.)", каза Иванов.

Според него антикорупционният закон също е бил замислен като "поредната имитация" на борбата с корупцията, но заради променящия се политическият контекст, законът става опасен.

"Този нов антикорупционен орган има целия потенциал да се превърне от една бутафория в бухалка от нов порядък", каза Иванов.

Той коментира и поисканата от премиера Бойко Борисов от Ангела Меркел "добронамерена помощ" за правосъдната ни система от германски експерти.

"Всичко това е част от този вече съвсем досаден спектакъл, който управляващите в България разиграват и той се нарича "Имаме воля за съдебна реформа, но не знаем какво да правим". Ясно е, че няма никаква воля, че има лъжи. Ясно е, че г-жа Ангела Меркел, идвайки тук, е повдигнала темата за съдебната реформа. Изглежда е повдигнала темата и за новия антикорупционен орган и за притесненията, които той повдига, защото този път към изтъркания репертоар на Борисов, който всеки път като ученик или като майка на лош ученик казва – частни уроци ще има, ще дойдат експерти, за да помогнат нещо да се направи, този път към репертоара е добавено и това - те да оценят закона и антикорупционния орган, т.е. ние го приехме, въпреки възраженията на цялата юридическа общност, въпреки много сериозните аргументи, които се съдържаха в мотивите за ветото на президента", смята Иванов.

По думите му не можем да очакваме от Брюксел или Берлин да се занимават с нашите проблеми.

"Ние трябва ясно да видим факта, че нашите управляващи нямат никакво намерение да реформират нито прокуратура, нито правосъдие, нито да се борят с корупция. Максимумът, който правят, е такива пошли имитации. Всъщност това, което получаваме, е все по-голямо подронване на демокрацията и все по-голяма авторитарност на режима, който ни управлява", каза Христо Иванов.

 

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари