Христина Христова: 2/3 от пенсионерите няма да получат увеличения при преизчислението

6
Начинът на преизчисление е удар по пенсионната система
Начинът на преизчисление е удар по пенсионната система

Начинът на преизчисление е удар по пенсионната система

"Притеснена съм, че от преизчисленията на пенсиите мнозина ще останат разочаровани, но няма да са ощетени. 2/3 няма да получат увеличения, целта беше сравнително добра - да се изчисти разликата и несправедливостта между старите и нови пенсии. При новото преизчисление 340 000 пенсионери ще останат под линията на бедност." Това коментира за "Твоят ден" по NOVA бившият социален министър Христина Христова.

"Партийно-политическата надпревара буди притеснени, загуби се границата между леви и десни идеологии в областта на социалната политика. Наддаването е огромно, а не е реалистично. В областта на пенсионната система не бива да се флиртува с възрастните хора и да се говори с лека ръка, защото проблемите са много големи", подчерта тя.

По думите ѝ за 2023 година линията на бедност е 504 лева.

"Всички на минимална заплата са около нея. Заиграването с минимална пенсия е погрешно. Намалява мотивацията на младите, които си казват, че и тези, които не са се осигурявали, получават гарантирана минимална пенсия. Трябва спешно да изчистим пенсионната си система от елементи на социално подпомагане. Пенсионната система не бива да поражда усещане за несправедливост, начинът на преизчисление е удар по пенсионната система и устойчивостта й", смята Христова. И допълни, че е нужно да се прегледат компенсациите за домакинствата и да бъдат предприети нови такива.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    плюс-минус
    В първите 4 години на едноличното си управление ББ не индексира и не повиши пенсиите дори и с една стотинка. Та затова останахме с най-мъничките пенсии в ЕС. И с най- малките заплати. А и в България пенсионерите получават около 40% от заплатите си, а в Европа - между 60 и 80%. На първо място сме. Но отзад - напред.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари