Хотелиерският бранш настоява за финансови помощи

0
От бранша искат подпомагане с 30 на сто от спада в оборота си
От бранша искат подпомагане с 30 на сто от спада в оборота си

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация изтъкват, че хотелиерският е единственият сектор, който не е получил компенсация през последната година

"Несериозно е държавни чиновници да обясняват в отговор на исканията на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за целево подпомагане на хотелиерския бранш, че държавата вече е дала помощи, но на други сектори. Това е абсолютно неглижиране на сектора, който допринася сам пряко за между 11 и 14 на сто от БВП", пишат от Изпълнителното бюро на БХРА, цитирани от КРОСС.

От БХРА припомнят, че на на 22 февруари, от национално представената организация са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, икономическият министър Лъчезар Борисов и министъра на труда и социалната политика Деница Сачева с искане хотелиерският бранш да бъде подпомогнат с 30 на сто от спада в оборота си.

От БХРА изтъкват, че хотелиерският е единственият сектор, който не е получил компенсация през последната година, въпреки че работата му е била ограничена и почти спряна, тъй като дейността им не е била официално спряна със заповед на здравния министър.

Въпреки че секторът е основен за българската икономика и очевидно е изправен до стената, близо месец от държавните институции не отговарят на исканията на хотелиерите. А впоследствие отговорът идва не до адресатите - министри, а от главният директор на ГД " Европейски фондове за конкурентоспособност" и ръководител на УО на ОПИК Илияна Илиева. Неглижирането на искането на хотелиерите продължава и в съдържанието на писмото. В него подробно са обяснени всички програми и процедури на ОПИК за подпомагане на бизнеса. Без обаче да е уточнено, че от тези процедури хотелиерският сектор може да се възползва само в редки случаи, при това единствено отделни компании. А останалите хотелиери са оставени на произвола на съдбата, допълват от БХРА.

През последните месеци от БХРА са предложили различни варианти, с които държавата може да подпомогне бизнеса. Чрез изплащане на 30 на сто от спада на оборота на хотелиерските предприятия, с компенсация от 2000 лева на хотелска стая за покриване на постоянни и текущи разходи и получаване на оборотни средства за стартиране на сезона, чрез договаряне с банковите институции изгодни кредити, гарантирани от държавата, чрез придобиване на дялове от страна на държавата в хотелските предприятия с право на обратно изкупуване и други. Нито един от тези варианти обаче не само не е бил приет, но не са били и публично обсъдени възможностите за спасяване на един от основните икономически сектори на страната, пишат още от БХРА.

Необходимо е спешно да бъде сформирана и да заработи парламентарната комисия по туризъм. Според БХРА комисията трябва да стане платформа за изслушване на сектора и за взимане на решения в помощ на бизнеса, предвид факта, че летният сезон ще започне след броени дни. Проблем е, че и все още няма яснота за протичането му - правила за PCR тестове, сертификати за ваксиниране, транзитни зелени коридори, безплатни чадъри и шезлонги, незабавно започване на издаване на визи, осигуряване на оборотни средства за бизнеса, ваксинационен коридор за заетите в туризма, стимули за туроператорите, които водят туристи по суша, ваучери за ваканции и тн.

От БХРА призовават парламентарно-представените партии веднага да вземат спешни мерки за спасяване на хотелиерския сектор, защото само след месец за това ще е късно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари