Хората в Средна кула живеят като в гето - разкопани улици, кал и боклуци

3
"Всички улици са едно, не могат ли да хванат една махала и после другата. Минете по някоя улица да видите каква подложка има. Върху пепелта асфалтират. Догодина ще правят ремонт на ремонта“, негодуват хората
"Всички улици са едно, не могат ли да хванат една махала и после другата. Минете по някоя улица да видите каква подложка има. Върху пепелта асфалтират. Догодина ще правят ремонт на ремонта“, негодуват хората Видео: Русе Медиа

Вече година ситуацията в русенския квартал „Средна кула“ е повече от трагична

Това разказват хората от квартала пред Русе Медиа. Радостта, че най-после ще влязат в 21 век с канализация, вече е избледняла заради разкопаните улици в целия квартал, чието асфалтиране и възстановяване се бави.

Хората споделят, че е невъзможно да се придвижват с автомобили до домовете си, тъй като всички улици са разбити. „Изкопават и след това не идват да запълнят дупките. Първоначално доста пропадаха, късно се затваряха, сега преди 4-5 дена разкопаха тук, за да го асфалтират, никой не идва. Не могат да ни приберат сметта. Пълни са контейнерите, няма кой да дойде да ги вземе, не искат заради настилката, която изобщо липсва. Ситуацията е трагична – кал, прахоляк, казва жител на квартала.

Местните определят квартала си като „лунен пейзаж“ и недоволстват, че е разкопано всичко едновременно, а не се работи поетапно. „Ей сега идвам от Русе, не знам как да дойда, през коя улица да мина, дето живея тук 50 - 55 години. Всички улици са едно, не могат ли да хванат една махала и после другата. Минете по някоя улица да видите каква подложка има. Върху пепелта асфалтират. Догодина ще правят ремонт на ремонта“, казва друг мъж от квартала.

Заради дупките и необезопасените шахти няма останал здрав автомобил, оплакват се водачите. „Ако нямаш джип или висока кола, е абсурд да минеш по улиците. Постоянно колите си оставят тук брони, гърнета, влизат в шахтите. Не мога да ви опиша пък колко пъти сме вадили коли – засяда в шахта, със съседи хващаме, вдигаме колата да може да излезе от дупката. Сроковете тук са просто някаква дата, която просто да има някаква дата написана, някаква цифра и това е. Канализацията е необходима, браво за проекта, но не се прави както трябва. Работата просто е през пръсти“, споделя жител на Средна кула.

Притеснението на хората е, че се предвижда само частично асфалтиране на разкопаните улици, където е прокарана канализацията, а реално тежката техника е разбила цялата улица.

От ВиК-Русе и общината обясниха, че при тях всеки ден постъпват сигнали, свързани с дейностите по проекта в кварталите „Средна кула“ и „Долапите“. Хората идват и на място, за да се интересуват докъде е стигнал ремонтът, кога ще приключи и ще се асфалтира.

От ВиК-Русе обясниха, че обобщена информация ще може да бъде предоставена в края на юни, тъй като в тези квартали работят много фирми-подизпълнители и събирането на данните изисква време. По отношение на качеството на извършваните ремонтни дейности има независими фирми, които извършват строителен надзор, като за всеки обект те са различни. От дружеството припомнят, че всеки петък следобед на страницата на проекта излиза информация по отношение на това кои улици предстои да бъдат асфалтирани и дали се налага тяхното затваряне. 

Колкото до асфалтирането, ако разрушенията по дадена улица са под 50 %, а повечето улици са такива, то ангажиментът на изпълнителя е да асфалтира само разкопаната част. За да не останат улиците в кръпки, Община Русе по своя инициатива е влязла в комуникация с регионалното министерство, за да поиска целеви средства за цялостното им асфалтиране.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    среднокулец
    Интересно обаче без тези 2 чисти села Долапите и Средна кула, дали на Русе ще му останат и 40 000 души градско население?
  • 8
    4
    Хаяско
    Една година нищо не е, ще трае поне три. Същите мошеници-подизпълнители, които бяха в Голямо Враново и Юделник...избрани от ГЕРБ. Със запори от съдия изпълнител, дела и т. нат. Които снасят на когото трябва...
  • 13
    3
    daskal
    А, то пък в Русе е много различно...
  • 13
    2
    Гошо
    То пък в долапите щото не е същото…
  • 15
    1
    СП
    В България ВиК където мине, тежко им и горко им на хората ..... РАботата през пръсти и под всякаква критика....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари