Хит тази година са мартеници за засяване

1

Дни преди 1 март всичко е мартеници.

Един от най-българските символи е превзел улиците у нас, а писма и колети с червено-бели пискюли вече пътуват към чужбина. От година на година майсторите на мартеници са все по-изобретателни и напоследък все по-малко разчитат на китайски творби. Поне това личи от пазара на мартеници в Шумен. Нищо че не всички производители имат занаятчийска тапия. Дори повечето в битието си работят като учители, счетоводители… Дали са пълна воля на фантазията си и на желанието да усмихнат и зарадват купувача, пише Труд.

Това обяснява шуменката Мадлена Божилова, докато продължава да рисува нахилени бобчета. Едър български боб се превръща под четката във веселяшки екомартеници. Майсторката признава, че тази година най-трудно й било да намери кило сносно вариво. Държала да е нашенски и по-едър сорт, а все попадала на вносен, напукан и жълт боб. Затова започнала да твори в последния момент.

Част от моделите са за ръка – усмихнати момичета, изплезени момчета, даже брадясали, както е модно. Има и закачливи, еротични предложения за ревер, но те са бутикова серия, смее се Мадлена. Подходящи са за мъже шегаджии, които носят на майтап и ще си закачат такъв червено-бял трофей. След като видиш щъркел, екомартеницата от боб може и да се посади, а при повече късмет ще даде и реколта, смее се майсторката.

За любителите на хубави питиета изненадата й тази година са мартеници от коркови тапи. Но не обикновени, а от италианско фраголино. Запушалките за пенливото вино са със специфична форма и точно от тях Мадлена се е постарала да си набави достатъчно количество от Ботуша. Идеята за рошльовците от корк дошла миналата година, когато шуменката изработила само един за себе си, но приятели се надпреварвали да й го искат.

Екосергия е заредила и Светлана Миланова – ечемик, дрян, метли и кратунки са превърнати в оригинални мартеници за дома. Житото е събирано още миналото лято от шуменски ниви. Няма начин мартеница с пълни класове да не носи берекет за всяка къща, обяснява тя. Украсените метлички ще отворят път за добро в домовете. Шуменци най-много се радват и на семейните табелки за врати от чиста вълна в алено и бяло. Светлана изписва фамилии по поръчка. Само се моли да не идват поръчки с много дълги имена, защото писането с вълна не е лесно. Хит са и истинските издълбани кратунки, в които сред пръчки от напъпил дрян гнездят щъркели. Навремето с такива е било пълно в бита – пиели са вода, поливали са си при къпане за „честита баня”, спомнят си клиенти край сергията.

И за кратунките обаче майсторите се оплакват от липса на реколта – годината била много лоша за тиквите. Светлана очаквала богат урожай от градината в близкото село Панайот Волов, но узрели едва дузина. Наложило се да иска от съседи. Същото обяснява и занаятчийката Албена Стоянова, която е известен майстор на Пижо и Пенда от кратуни. И нейните посеви се похабили, макар че сяла семена в плодородното село Мараш и в съседното Вехтово. Тази година ще дебютира като земеделка в с. Кюлевча под Мадарските скали. Успяла да направи няколко кукли по метър и сега деца се надпреварват да се снимат с тях. Мартениците са им семеен бизнес – освен Албена щанд имат сестра й и майка й, но всяка е със свои модели.

В чест на годината на петела

Произведените в Китай кукуригат

Съвсем без китайски привкус не може и почти всеки щанд в Шумен предлага кукуригащи мартеници. Все пак е година на Огнения петел според китайския календар, обясняват търговци. Някои са успели да направят петльовци със съвсем истинска перушина.

Освен това, без някой да разпорежда изрично, майсторите масово са обявили и състава на мартениците си. Даже някои са под забрана за деца до 3 г.

Над 100 са търговците само по ларгото. А кой на кое място ще бъде, се знае още от първия работен ден на новата година. Тогава по стара традиция шуменските мартеничари се разбират в общината. И няма спор – това е най-приятната дейност, с която можеш и да зарадваш, и да спечелиш. Ако дадеш примерно 500 лв. за материали, може да ги превърнеш и в 2000, казват дългогодишни находчиви продавачи на здраве и красота.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари