Хипотези за мистериозната появи на бобри у нас

3
Това животно е било избито по нашите земи преди около 150 години
Това животно е било избито по нашите земи преди около 150 години

Това животно е било избито по нашите земи преди около 150 години

Бобрите у нас трябва да бъдат включени в "Червената книга" на България и да бъдат защитен вид. Това животно е било избито по нашите земи преди около 150 години заради кожата и вкусното месо. Сега се възстановява отново, като първите сведения за регистриране на бобър у нас са от края на септември 2020 година. Тогава служител на Държавно горско стопанство-Бяла, констатира паднала гигантска хибридна топола на брега на река Баниски Лом, разказа директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Цонка Христова, предава БТА.

По думите ѝ около половин година по-късно - на 19 март 2021 г., екип от служители на същото горско стопанство намират втора "отсечена" топола и странни следи от неизвестно животно. Чрез проучване, състояло се през миналата година, са установени над 32 находища на вида Евроазиатски бобър (Castor fiber), документирани с фотоматериали.

Проучването е организирано от д-р Николай Коджабашев - преподавател по зоология и опазване на фауната в Лесотехническия университет. Според него са налични 100-150 териториални семейни групи, включващи между 400 и 600 индивиди, окупирали Дунавските острови. Най-високи концентрации има в Силистра, Русе и Никополския архипелаг по река Дунав.

Хипотезите за мистериозната и масирана поява на вида са няколко - принадлежността към дадена територия, конспирация за нелегален внос или "непредвидена услуга" на румънските съседи.

"Ние няма как да разберем точно по какъв начин този вид се е възстановил отново при нас. Надяваме се да се разшири ареално и във вътрешността на страната. Този животински вид е част от нашата екосистема. Заплаха за бобрите са основно хората", каза Цонка Христова.

Към настоящия момент видът Евроазиатски бобър няма национален природозащитен статут в България, тъй като се счита за изчезнал, но авторите на проучването са задействали процедура по включването му в Приложения 2 и 3 на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) като строго защитен вид.

Сред целите на д-р Николай Коджабашев и съмишлениците му са включване на вида и в "Червената книга" на България, в Европейската екологична мрежа "Натура 2000", разработване на Национална система за мониторинг на вида и План за действие за опазване на вида в България, реинтродукция в Южна България и по Черноморието, и създаване на общи стратегии за бъдещето на бобрите на Балканския полуостров и крайдунавска Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари