Експерт: Появата на сърна в Русе се дължи на многото изоставени вили край града

13
Ако бъде оставено на спокойствие, животното ще се върне в естествената си среда, поясни Милен Серафимов
Ако бъде оставено на спокойствие, животното ще се върне в естествената си среда, поясни Милен Серафимов Снимка: Facebook

Ако бъде оставено на спокойствие, животното ще се върне в естествената си среда, поясни Милен Серафимов

Една необичайна среща между човек и сърна бързо се превърна в хит в социалните мрежи. Видеото е заснето от любители на един от централните булеварди в Русе, където сърничката волно препускала.

Сърна препуска по един от централните булеварди в Русе. Видео с необичайната картина се превърна в хит в социалните мрежи.

Божидар Балтаджиев разказва, че се е прибирал към дома си по обичайния си маршрут, когато изненадващо усетил страничен удар по колата си. Спрял за да разбере какво се случва и тогава пред автомобила изскочила сърна.

"Нито имаше нещо на колата, нито на сърната. И тя си тръгна да бяга напред и аз изчаках, изчаках, изчаках и като тръгнах, вече я настигнах и тогава извадих вече телефона да заснема какво се случва. По никакъв начин не съм искал да нараня животното. Нито съм го удрял, нито съм го натискал", каза Божидар Балтаджиев, цитиран от БНТ.

Сърната бягала по булеварда близо половин километър, след което прескочила разделителната лента и се скрила в близкото междублоково пространство. Според специалисти, появата на подобно животно се дължи на многото изоставени вилни зони покрай Русе. Липсата на човешко присъствие и контрол над растителността е идеална среда за развъждането на сърни, лисици, белки и дори диви прасета.

"Вероятността, то там да се е било укрило и да е намерило някаква заплаха, да се е уплашило и в паниката си да е влязло в градската среда. За хората не е опасно и при оставяне на спокойствие на едно такова животно, то ще се върне във горската си среда, която му е естествената", обясни Милен Серафимов от Горско стопанство - Русе.

Специалистите съветват също, ако някой забележи подобно диво животно в градска среда, да подаде веднага сигнал на телефон 112 или да се обади в общината.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    13
    Друг експерт
    Появата на сърна в Русе означава, че популацията им е станала твърде много. Преди като не е имало вилна зона и е било диво и пълно само с лозя и поляни що не е имало сърни в Русе?!
  • 2
    12
    Волф
    Поредните кретенски изказвания. Вилните зони били изоставени, а Русе сигурно и той изоставено село. По тази логика Лондон трябва да замира с бързи темпове при толкова много лисици там.
  • -1
    11
    Смирен
    Това е друг от никовете, под които си заработвам стотинките от ДеБелян ПеПеевски. Възпалил ми се е ануса и много искам някой потен бежанец да го изрине, че не знам иначе какво ще правя....
  • -2
    10
    БКП умре!
    Некъпани травестити като мен също заработват стотинки с по 10 никнейма, но няма как - операцията за смяна на пола е скъпо удоволствие, а и хапчетата ми за хормонална терапия поскъпнаха много, благодарение на ококорения ПеПераст, бивш финансов министър и настоящ имотен далавераджия!
  • 3
    9
    БКП умре!
    Кумунярските тролове си заработват жалките копейки под всяка статия в станишевския ДунавпроЗД! Соца-моца, путлерчо, некадърното кметче, няма значение поредната тъпа статийка! Ах, колко жалко е да си слабоумно кумунярско тролче! _)_
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари